Ujedinjavanje NVO
0

Osnivanje Mreže "Sporazum plus"

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Osnivačka Konvencija Mreže "Sporazum plus", će se održati 15.12.2009.godine u Velikoj sali Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Trg BiH 1, Sarajevo sa početkom u 11:00 sati.

U posljednjih godinu dana, Centar za promociju civilnog društva je sa partnerima radio na inteziviranju napora za dosljedno provođenje sporazma između Vlade i nevladinog sektora u BiH. Obavljeno je više od 20 konsultacija sa nevladinim sektorom na kojima je učestvovalo preko 200 organzacija civilnog društva. Tokom ovih konsultacja izražena je potreba za formiranjem jedinstvene mreže koja će doprinijeti jačanju uticaja nevladinih organizacija u BiH, kroz dosljedno provođenje već potpisanog Sporazuma o suradnji između vlade i NVO.

Osnovni oblici djelovanja buduće Mreže će biti tematski javni forumi, zajedničke kampanje zagovaranja i drugi oblici demokratskog izražavanja mišljenja i zajedničkog djelovanja organizacija civilnog društva, a osnovna misija će biti promocija i zagovaranje ključnih pitanja javnih politika od značaja za razvoj civilnog društva, međusektorske saradnje i dobre uprave u našoj zemlji.

Jedan od glavnih ciljeva nove Mreže će biti promocija i dalja izgradnja sporazuma kao nove demokratske prakse u odnosima vlade,civilnog društva i poslovnog sektora na svim nivoima vlasti u BiH. Mreža "Sporazum plus" će ponuditi novi, danas nedostajući, demokratski forum koji će OCD u našoj zemlji omogućiti veće učešće i uticaj na tok i sadržaj procesa demokratskih reformi današnjeg bh društva.

Izjave za medije će biti upriličene u 13:30 sati kada će već biti poznata imena koordinacionong odbora – sastavljenog od predstavnika vodećih nevladinih organizacija u BiH!