BiH
0

Osnivačka skupština Omladinske novinske agencije u BiH

Sarajevo-x.com
Proteklog vikenda u Sarajevu je održana osnivačka skupština Omladinske novinske agencije u Bosni i Hercegovini- "ONAuBiH“. Osnivačkoj skupštini je prisutvovalo gotovo 80 srednjoškolaca angažiranih na polju omladinskih medija iz cijele BiH.

U dva dana koliko je trajala skupština Inicijativni odbor za osnivanje organizacije u partnerstvu sa njemačkom fondacijom Schueler Hlefen Leben zajedno sa svim prisutnim uradio je mnogo, usvojen je statut organizacije, izabran je upravni odbor, predsjednik i potpredsjednik te tri projekta koja će obilježiti prvu godinu rada ove novoosnovane omladinske organizacije.

Slobodan Brkljać iz Bijeljine bio je više nego sretan nakon njegovog izbora za prvog prdsjednika ONAuBiH. "Jako sam ponosan na sve članove Inicijativnog odbora a na sve ono što su do sada uradili, svakako najveći posao tek predstoji, a ja kao predsjednik ove organizacije daću sve od sebe da naše zacrtane ciljeve ostvarimo u potpunosti.“

Za potpredsjednika ONAuBiH izabran je osamnaestogodišnji student politologije iz Mostara, Darko Marić.

Upravni odbor ONAuBiH sačinjava 15 mladih ljudi iz devet gradova BiH. Damira Kulenović iz Ključa, članica upravnog odbora, bila je vidno uzbuđena tokom trajanja skupštine. Po samom završetku kazala je : "Lijepo je vidjeti da se trud isplati. Evo, u ova dva dana koliko je trajala ova skupština nisam naišla niti na jednu primjedbu, to znači da smo kvalitetno uradili svoj posao.“

Posljednja tačka dnevnog reda protekle nedjelje bila je usvajanje tri od ponuđenih pet idejnih projekata koje bi ONAuBiH realizovala u prvoj godini svog rada. Njaveće interesovanje prisutnih a samim tim i najveći broj glasova dobili su projekti: 1. ONAuBiH obućava (projekat peer to peer edukacije iz oblasti novinarstva); 2. ONAuBiH karavan (osjeti ritam rijeći- projekat promocije omladinskog stvaralaštva iz oblasti omladinskih medija) i 3. ONAuBiH magazin (magazin namjenjen srednjoškolskoj populaciji koji bi bio distribuiran po cijeloj BiH). Bitno je naglasiti kako su organizatori naišli na mali odziv njihovih starijih kolega iz profesionalnih medija kada je u pitanju medijsko praćenje događaja.

Na inicijativu njemačke fondacije Schueler Helfen Leben a na veliku podršku i odobravanje mladih iz cijele BiH okupljenih na trodnevnom seminaru održanom u mjesecu aprilu ove godine u Sarajevu ideja o osnivanju jedne ovakve omladinske organizacije krenula je na velika vrata u svijet. Od tada pa sve do danas njih 19 članova Inicijativnog odbora uspjeli su stupiti u kontakt sa velikim brojem mladih angažiranih u svojim školskim časopisima, različitim omladinskim tv i radio emisijama. Pored toga napisali su statut organizacije, izabrali između mnoštva pristiglih projektnih ideja 5 najboljih te iste detaljno razradili. Ono što je bitno naglasiti jeste da su oni jasno definisali ciljeve i aktivnosti kojima se žele posvetiti. Jedan od najvažnijih jeste stvaranje stabilne, samoodržive, krovne organizacije za sve omladinske medije u BiH. Sa motom "ONA BiH, a ti? Ovi mladi žele motivirati svoje vršnjake na aktivizam i društvenu angažiranost.