Raskol u stranci
181

Osnivači Nezavisnog bloka oštro prema Šepiću: Predsjednik krši statut, nemamo glavni odbor

Piše: A. D.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
U Sarajevu je večeras organizirana konferencija za novinare osnivača Nezavisnog bloka, na kojoj su se javnosti obratili Salko Sokolović i Miralem Redžić.

Salko Sokolović, član Predsjedništva NB-a i prvi predsjedavajući osnivačke skupštine Nezavisnog bloka, kazao je da su se osnivači Nezavisnog bloka okupili da bi završili konstituiranje stranke odnosno formirali privremeni glavni odbor stranke.

"Prije 16 mjeseci smo održali osnivačku skupštinu. Tada smo donijeli osnivački akt i usvojili statut i izabrali privremenog predsjednika i Predsjedništvo. Zbog izbora smo obustavili aktivnosti. Nismo imali sastanak osnivača po članu statuta da bi osnivače organizirali kao privremeni glavni odbor koje je najveće političko tijelo jednog političkog subjekta", kazao je Sokolović.

On je kazao da će osnivači formirati privremeni glavni odbor, jer trenutno predsjednik NB-a Senad Šepić i Predsjedništvo, kako kaže, djeluju nestatutarno.

"Nestatutarnost se ogleda u tome da su privremeni predsjednik i Predsjedništvo formirali privremene organe na šta oni nemaju pravo, jer na to ima pravo samo glavni odbor. Oni su zloupotrijebili svoju ulogu te su suspendovali ljude iz stranke. a da se oštećeni nisu mogli žaliti organu poput glavnom odboru koji bi preispitao odluke Predsjedništva", kazao je Sokolović, te je dodao:

"Šepić izlazi u javnost i kaže da neće sa SDA. On može govoriti o nacionalnim projektima, ali taj stav mora donijeti ovaj odbor, a ne predsjednik. Ovo je školski primjer kako ne treba raditi u jednom političkom projektu", rekao je Sokolović.

Miralem Redžić, također jedan od osnivača NB-a, rekao je da su predsjednik i generalni sekretar tolerisali klasična kršenja statuta.

"Pogledajte taj statut. Postoji član 35, pa nema člana 36 i 37, a onda ima član 38, zatim ima član 45, pa nema 46 i 47. Zar je to profesionalno vođenje stranke? Nisu ni za 16 mjeseci uradili članske karte, a i da su uradili to bi bilo nestatutarno. Na kojem organu su donesene pristupnice? Ljudi koji su pokušali napraviti red u stranci, Sokolović i Ahmetović, pokušalo ih se isključiti. Ovo je jedna vrsta autokratije", kazao je Redžić.