Gradsko vijeće
0

Osniva se televizija Grada Sarajeva

FENA
Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je danas Odluku o preuzimanju sto posto udjela u osnovnom kapitalu objekata i opreme Privrednog društva PEP d.o.o. Sarajevo s Informacijom o aktivnostima preduzetim na osnivanju televizije Grada Sarajeva.

Za odluku je glasalo 17 vijećnika (SDP i SBiH), protiv je bilo - sedam (SDA i Naša stranka) a suzdržani su bili vijećnici BPS-a (dva vijećnika).

Sekretar Gradske uprave Milorad Kojović, koji je podnio uvodno izlaganje, naglasio je da je Gradu potrebna gradska televizija. Utvrđena je potreba za osnivanjem gradske informacione kuće, te elektronskog medija kao interes za preuzimanje udjela odnosno osnivačkih prava u mediju NRTV Studio 99. Urađena je revizija imovine, vrijednost frekvencija, televizijskih i radijskih, kazao je Kojović.

Jedini osnivač i član društva PEP d.o.o. Sarajevo odnosno jedini vlasnik osnovnog kapitala je Adil Kulenović, kazao je Kojović.

Nakon što se prenesu propisane procedure prijenosa vlasništva na osnivačkom udjelu, odnosno nakon što Grad Sarajevo bude upisan u sudskom registru kao osnivač - član PEP d.o.o. Sarajevo, Grad bi preuzeo mjere za saniranje poslovne situacije Privrednog društva PEP. Kojović je naglasio da dug ovog preduzeća iznosi oko 1.500.000 KM.

Tokom diskusije neki vijećnici su naglasili da je bilo potrebno uraditi studiju ekonomske isplativnosti televizije.

Almedin Miladin, vijećnik SDA, kazao je da sada nije povoljan trenutak da se iz budžeta Grada izdvajaju sredstva za jedan ovakav projekt, koji nema eleborat, ni strategiju.

"Ovo je suludo jer postoje sumnje vlasničkih odnosa, a i trebat će svake godine izdavanje bar 1.000.000 KM za ovu televiziju", kazao je Miladin.

Gradimir Gojer, vijećnik SBiH, kazao je da medijske prostore treba širiti te da nikada nije puno tv stanica u Sarajevu.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je imenovalo Jasminu Karović za gradskog pravobranioca, na period od četiri godine.

Na današnjoj sjednici usvojen je i dokument "Politika prema mladima Grada Sarajeva u 2009. godini". Donesena je i Odluka o usvajanju Regulacionog plana "Park šume Hum" s prijedlogom Odluke o provođenju tog regulacionog plana, te Odluka o pristupanju Grada Sarajeva Svjetskoj uniji olimpijskih gradova.

Usvojen je i Izvještaj o aktivnostima Grada Sarajeva na planu međunarodne saradnje od 1. aprila do 30. juna 2009. godine, Izvještaj o vršenju komunalnog inspekcijskog nadzora za period januar - juni 2009. godine te odluke o pristupanju izradi regulacionim planovima "Breka" i "Vraca".