Haški tribunal
0

Osniva se novo tijelo za preostale zadatke

FENA
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojilo je rezoluciju kojom se osniva novo tijelo koje će završiti preostale zadatke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu (MKSR) nakon okončanja njihovih mandata, saopćeno je iz MKSJ-a.

Međunarodni rezidualni mehanizam za međunarodne krivične sudove (IRMCT) imat će dva ogranka, po jedan za svaki od sudova, i počinje s radom 1. jula 2013. godine za MKSJ i 1. jula 2012. za MKSR.

Sjedište ova dva ogranka rezidualnog mehanizma odredit će se odvojenim ugovorima Ujedinjenih nacija i zemalja domaćina ogranaka prihvaćenim od Vijeća sigurnosti. Ovim mehanizmom bit će nastavljeni nadležnost, prava i obaveze, kao i osnovne funkcije MKSJ-a odnosno MKSR-a.

Vijeće sigurnosti je u rezoluciji zaključilo da bi “međunarodni rezidualni mehanizam trebalo da bude mala, privremena i efikasna struktura, čije će se funkcije i veličina vremenom smanjivati, uz manji broj zaposlenih u skladu s njegovim smanjenim funkcijama”.

Statut rezidualnog mehanizma također je usvojen na sjednici Vijeća sigurnosti. Rezidualni mehanizam će, između ostalog, imati ovlaštenja da krivično goni osobe na najvišim položajima protiv kojih je Međunarodni sud podigao optužnice, a koje budu uhapšene nakon okončanja njegovog mandata, kao i one osobe koje budu ometale provođenje pravde.

Rezidualni mehanizam neće biti ovlašten da podiže nove optužnice. Ovo novo tijelo će također moći voditi postupke preispitivanja, nadgledati izvršenje kazni i odlučivati o pomilovanjima ili ublažavanju kazni. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija je zatražilo od MKSJ-a i MKSR-a da poduzmu sve moguće mjere da svoj rad privedu kraju najkasnije do 31. decembra 2014.

Države, a posebno one u kojima se sumnja da se bjegunci kriju, pozivaju se da dodatno intenziviraju svoju suradnju s međunarodnim sudovima i rezidualnim mehanizmom i obezbijede hapšenje ili predaju preostalih bjegunaca.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija se rezolucijom poziva da Vijeću podnese nacrt pravilnika o postupku i dokazima rezidualnog mehanizma do 30. juna 2011. Ovaj pravilnik će biti zasnovan na postojećim pravilnicima međunarodnih sudova i, ukoliko Vijeće ne odredi drugačije, stupit će na snagu nakon što ih sudije međunarodnih sudova usvoje.

Rezolucijom se pozdravlja izvještaj generalnog sekretara o arhivama i sjedištu rezidualnog mehanizma dvaju tribunala.

U svom izvještaju, generalni sekretar je preporučio da arhive međunarodnih sudova i sjedište rRezidualnog mehanizma budu smješteni na istoj lokaciji, ne samo iz budžetskih razloga nego i zbog logistike kada rezidualnom mehanizmu bude potreban pristup arhivima. Ovim bi se također umanjilo dupliranje zadataka do kojih bi moglo doći ukoliko bi arhive postojale odvojeno od rezidualnog mehanizma.

Rezolucijom se od generalnog sekretara traži da, uz konsultacije s Vijećem sigurnosti, pripremi režim zaštite informacija i pristupa arhivama oba međunarodna suda i rezidualnog mehanizma.

Također se od međunarodnih sudova i rezidualnog mehanizma zahtjeva da surađuju sa zemljama bivše Jugoslavije i sa Ruandom, kao i sa drugim zainteresovanim stranama, da bi omogućili osnivanje informativnih i dokumentacionih centara. Ta saradnja treba da se odvija putem omogućavanja pristupa kopijama javnih dokumenata u arhivama međunarodnih sudova i rezidualnog mehanizma, između ostalog i na njihovim internetskim stranicama.

Od svog osnivanja prije 17 godina, MKSJ, čije je sjedište u Haagu, podigao je optužnice protiv 161 osobe za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije. Postupci protiv 125 osoba su okončani, a samo dvojica optuženih su i dalje u bijegu – Ratko Mladić i Goran Hadžić.