BiH
0

Osmomartovski marš aktivista za ljudska prava

FENA
Fondacija CURE, Fondacija Krila nade, te Inicijativa mladih za ljudska prava BiH danas su u Sarajevu, povodom 8. marta – međunarodnog Dana žena, organizirali ulični marš kako bi podsjetili javnost na suštinu tog praznika i pokazali da je jednakopravnost spolova u BiH još uvijek formalnost.

Šetnja aktivista navedenih fondacija i inicijativa pod nazivom „Marš po svoja prava“ otpočela je sa Trga BiH, ulicom maršala Tita i Ferhadijom, a završila aktivističkim stajanjem ispred Katadrale.

-Današnji marš imao je za cilj da pokaže da 8. mart ne smije biti jedan komercijalni dan kada se prodaju pokloni i cvijeće koji su ostali na policama raznih prodavnica od prošle godine i da ne smije biti jedini dan u godini kada su žene lijepe i kada se misli na njih. To je dan kada smo se izborili za svoja prava, da budemo ravnopravni sa muškarcima, međutim, evo vidimo da to u BiH još uvijek i nije tako, naprimjer, u novom sazivu Vijeća ministara nema niti jedna žena ministrica i to je ono na što želimo skrenuti pažnju, kazala je Dejana Grbić, izvršni koordinator Inicijative mladih za ljudska prava.

Skupu su se pridružili brojni građani i građanke Sarajeva koji su prepoznali važnost obilježavanja 8. marta kao dana ljudskih prava i borbu žena za jednakopravnost spolova.

Žene u BiH započele su borbu za poboljšanje radnih uvjeta i ravnopravnost sa muškarcima 1890. godine, odnosno 33 godine nakon prve takve zabilježene akcije u Njujorku.