BiH
113

Osmočlana porodica završit će na ulici: Deložacija zakazana, otac prijeti da će se spaliti

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Sinan Rašiti je bivši borac Armije RBiH koji je nakon rata demobilisan. Živi sa sedam članova porodice u jednosobnom stanu, ako se tako može nazvati s obzirom na (ne)uvjete, u ulici Zuke Džumhura 58 (općina Centar), iz kojeg mu sada prijeti deložacija.

U stan je, kako je rekao ekipi portala Klix.ba, ušao samostalno prije godinu dana nakon što je dobio deložaciju iz prethodnog. Njegovo stambeno pitanje nije riješeno i godinama je živio u napuštenim stanovima sa svojom porodicom. Živi sa svojom suprugom, četvero djece, snahom i trogodišnjim unukom. Ovo će mu biti treća deložacija.

"Obraćao sam se Kantonu Sarajevu, Bakiru Izetbegoviću i Općini Centar, ali nisu mi pomogli. Kada sam ušao u ovaj stan bio je napušten i devastiran i ja sam ga uspio malo urediti. Prije mene je živjela izbjeglica sa Kosova. Sada mi prijete da će me deložirati i iz ovog stana, a ja sa svojom porodicom nemam kuda", rekao nam je Sinan.

Do sada je dobijao jednokratnu pomoć za hranu i drva preko Ministarstva za boračka pitanja. Preživljava tako što po kontejnerima skuplja staro željezo i staru odjeću koju prodaje. Iako u kući nema kade, veš mašine niti stola za ručanje, sva djeca i on su u čistoj i opeglanoj odjeći, a stan je uredan. Svi spavaju u maloj prostoriji od oko 15 kvadrata, "kao sardine". Kuhinja ima 5-6 kvadrata i u njoj se nalazi samo ormar i mala sudopera. S komšijama je imao problema zbog navodne buke i poplave koja je napravljena komšinici u stanu ispod zbog loših cijevi.

"Tužili su me, ali cijev nije uredu i poplavilo je. Nemamo kadu i kad nestane, pa dođe vode, od pritiska se izlilo. Mi Romi nemamo nikakvih prava i stalno se žale na nas", rekao je očajni otac i djed.

Jedan sin mu je duševni bolesnik koji se liječio u Jagomiru i s vremena na vrijeme živi s njima. Drugi sin mu je zatvoru, a snaha i unuk su kod njega, kao i kćerka i druga dvojica sinova. Završili su po nekoliko razreda osnovne škole. Iako imaju malo, žive kao jedno. U trenutku posjete naše redakcije bili su nasmijani ali zabrinuti, jer je deložacija zakazana za petak, 3. jula.

"Za šta sam se borio? Za ovu državu? Da nemam nikakvih prava? Ako sutra dođu da me deložiraju ja ću se zapaliti benzinom jer više ne mogu izdržati. Gdje da idem?", kazao je Sinan.

Nažalost, iz Općine Centar do objave ovog članka nismo dobili odgovor na poslani upit, ali nadamo se da će izaći u susret ovom čovjeku i odgoditi deložaciju dok ne riješi svoje stambeno pitanje.