Lijepa tradicija
10

Osmijeh koji nema cijenu: Gradonačelnik Tuzle na druženju s djecom s poteškoćama u razvoju

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Tradicionalno prvomajsko druženje gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića s djecom s poteškoćama u razvoju i štićenicima Doma za djecu bez roditeljskog staranja danas je upriličeno u kompleksu Panonskih jezera u ovom gradu.

Bila je ovo prilika da prvi čovjek Tuzle uz prigodan doručak, piće i muziku provede ugodno vrijeme s 300 pripadnika jedne od najranjivijih kategorija u ovom gradu, a kojima je podrška lokalne zajednice od izuzetno velikog značaja.

"Danas su ovo najvažniji gosti kompleksa Panonskih jezera, ali i moji najvažniji gosti. Svi govore o uključivanju ove djece u društvene tokove, ali ja ne vidim konkretne radnje. Ova organizacija vrijedi osmijeha koji vidimo na njihovim licima. To nema cijenu", rekao je Imamović koji djecu s poteškoćama u razvoju i štićenike Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli obilazi i u vrijeme novogodišnjih praznika, kada im uručuje i prigodne poklone.

Prvomajsko druženje gradonačelnika Tuzle i djece s poteškoćama u razvoju organizira se već 17 godina.

"Nadam se da će neko nastaviti slijediti ovaj moj primjer. Kolegama i ljudima u vlasti kažem da pogledaju ovo. Sevap je ovo veliki", naglasio je Imamović.

Današnjem druženju u Tuzli skupa sa svojim sinom Damirom prisustvovala je i Sajda Arnautović, predsjednica Udruženja majki hendikepirane djece Tuzlanskog kantona.

Kako nam je kazala, današnji divni trenuci od velikog su značaja, kako za djecu s poteškoćama u razvoju, tako i za njihove roditelje.

"Posebno sam sretna jer se prvomajsko druženje dešava na rođendan mog Damira. On danas ovdje ima priliku proslaviti svoj dan rođenja, a poslijepodne će to uraditi s bratom, sestrom i našom rodbinom", istakla je Arnautović.

Tokom našeg razgovora ona je istakla i da se Damir susreće s intelektualnim teškoćama, što je posljedica oštećenja moždane kore prilikom rođenja.

"On danas puni 42 godine, a nalazi se u mentalnom razvoju dvogodišnjeg djeteta. Ne govori i ne hoda, a s njegovog lica ja 'čitam' radost, bol, tugu i sve ostalo", dodala je Arnautović.

Današnje druženje dodatno su obogatili i članovi tuzlanskog orkestra Balsika koji su priredili prigodan program za učesnike prvomajske zabave.