{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osmić: Vrijeme je da školujemo sopstvene oficire

S
2.10.2013. u 14:43
0
16
Osmić: Vrijeme je da školujemo sopstvene oficire
0
Osmić: Vrijeme je da školujemo sopstvene oficire
Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić izjavio je danas da je potrebno da Oružane snage BiH počnu proces proizvođenja sopstvenih oficira unutar postojećih kapaciteta.
"Opredjeljenje da se pruži prilika mladićima i djevojkama iz BiH, koje i ovom prilikom pozivam, da postanu oficiri OS BiH, predstavlja važan iskorak i novi kvalitet. Organizujući vlastiti proces odabira i obuke oficira, OS BiH bi, ne samo podmladile svoj oficirski kadar, nego i osigurale jednoobraznost zasnovanu na najsavremenijim metodama odabira i obuke, čime bi se postigao maksimalni kvalitet", istakao je Osmić.

U saopštenju Ministarstva odbrane BiH i britanske Ambasade u BiH navodi se da su u proteklom periodu, uz pomoć i podršku Ambasade i NATO štaba u Sarajevu, radili na osmišljavanju, planiranju i pripremi novog sistema odabira, obuke, obrazovanja i prijema mladih oficira putem javnog konkursa, koji će uskoro biti objavljen.

"Vjerujemo da ovo predstavlja početak jednog dugog puta, od izuzetne važnosti za OS BiH", navodi se saopštenju i dodaje da je cilj novog sistema da Oružane snage BiH izaberu kvalitetne mlade diplomate direktno iz civilnog sektora.

Ministarstvo odbrane BiH će za koji dan objaviti konkurs kojim se mladići i djevojke pozivaju da se prijave za oficirsku obuku. Kandidati će proći kroz intenzivni program odabira čiji cilj je da se prepozna njihov potencijal u oblasti liderstva. Da bi se mogli pridružiti jedinicama OS BiH kao komandiri vodova, najuspješniji kandidati će nakon odabira biti pozvani na obuku u trajanju od 44 sedmice.

U saopštenju se navodi da već 16 mjeseci britanska Ambasada u BiH pruža podršku u razvoju ovog novog sistema odabira i obuke.

Britanski vojni ataše Rob Tomlinson rekao je da su mladi vojnici BiH među najsposobnijim i najbolje obučenim u regionu.

"Služeći u okviru UN, u ISAF, kao i na zadacima u BiH, stekli su dobar ugled i u međunarodnim okvirima. Dobri vojnici i podoficiri zaslužuju najbolje mlade lidere koje društvo može dati", rekao je Tomlinson, dodavši da će ovaj novi sistem odabira pomoći Ministarstvu odbrane da prepozna pravi liderski potencijal među najkvalitetnijim mladim diplomatima.

Portparol NATO štaba u Sarajevu Ines Kuburović čestitala je Ministarstvu na proaktivnim nastojanjima da uspostavi adekvatan sistem za odabir i imenovanje oficira, koji će proizvesti izvrsne mlade vođe, sposobne da se iznesu s brojnim izazovima s kojim će se OS BiH suočavati u budućnosti.

Ona je naglasila da bi prvi oficiri obučeni u ovom sistemu trebali na svoja mjesta u jedinicama biti raspoređeni 2015. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: