Formiranje vlasti
1

Osmanović: Zabrinjava nas HDZ-ova odluka da ostavi Čavaru na mjestu predsjednika FBiH

Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Ismet Osmanović pozvao je HDZ BiH da napokon predloži kandidata za predsjednika FBiH i time otkoči proces formiranja Vlade FBiH.

Osmanović je rekao kako su izmjene Zakona o Vladi FBiH, koje se tiču reorganizacije federalnih ministarstava, i dalje predmet razgovora delegacija koalicionih stranaka u entitetu Federacija BiH.

"Kada se postigne dogovor između koalicionih partnera, onda će izmjene Zakona o Vladi FBiH ići u parlamentarnu proceduru. Zna se da će izmjene zakona morati usvojiti oba doma Parlamenta FBiH i da se neće smjeti narušiti Ustav FBiH. To znači da će se zadržati postojeći broj ministarstava zbog etničke pripadnosti ministara", kazao je Osmanović.

Istakao je da je najizglednija varijanta da se izmjene Zakona o Vladi FBiH usvoje paralelno s imenovanjem novih ministara bh. entiteta FBiH. Osmanovića smo pitali i da li postoji stvarna spremnost među koalicionim partnerima da se usvoje izmjene zakona.

"Postoji spremnost da se nešto reorganizuje u Vladi FBiH s obzirom na to da su izvršnoj vlasti potrebni dodatni resori, ali još uvijek nije postignut dogovor o reorganizaciji", rekao je Osmanović.

Podsjetio je da je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ranije izjavljivao kako u Vladi FBiH postoje neustavna ministarstva, ističući da to nije tačno jer su sva ministarstva ustavna, ali da je skroz druga priča o spajanju određenih resora ili osnivanju novih koji će se baviti mladim.

HDZ BiH još uvijek nije predložio kandidata za predsjednika Federacije BiH uprkos tome što su lideri SDA, SBB-a i DF-a pozvali Dragana Čovića da to učini. Na drugoj strani SDA je već spremna da ponovo kandiduje Meliku Mahmutbegović za potpredsjednicu FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

"Da, naravno, mi smo tu spremni i očekujemo da HDZ obavi svoj dio posla što prije. Naša intencija je da imenovanje predsjednika i potpredsjednika FBiH ide paralelno s Vijećem ministara BiH. Pozivamo HDZ još jednom da predloži predsjednika FBiH. Dodatno nas zabrinjava to što je Marinko Čavara još uvijek tu, iako je trebao ići u Vijeće ministara BiH, ali to je već stvar kadrovske politike HDZ-a", kazao je Osmanović.

Kako kaže, sada postoje insinuacije kako je Čavara ostavljen na poziciji predsjednika FBiH zbog kontinuiteta, ali da on želi vjerovati kako će se HDZ pokazati se odgovornom strankom i predložiti novog ili starog predsjednika FBiH.

"Bez toga ne možemo ništa učiniti. Ustav FBiH je jasan, Vlada FBiH ne može biti imenovana dok se ne imenuju predsjednik i potpredsjednici FBiH", zaključio je Osmanović.