Otvorena ponuda
514

Osmanović: U ime SDA pozivam probosanske stranke da zajedno pravimo vlast

Piše: Er. M.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Zamjenik predsjednika SDA i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović u razgovoru za Klix.ba pozvao je sve probosanske stranke da zajedno sa SDA naprave široku koaliciju na svim nivoima, počevši od kantonalnog, federalnog pa sve do državnog.

Osmanović je rekao da je SDA na osnovu svog programa koji je ponudila građanima te na osnovu onog što je radila u mandatu od 2014. do 2018. godine dobila značajnu podršku birača na osnovu koje je pobijedila na svim nivoima vlasti.

"Naš je prijedlog da one probosanske stranke koje su dobile značajnu podršku građana trebaju formirati vlast na nivou kantona, Federacije BiH i države BiH. Očekujemo da se otvore pitanja s probosanskim stranakama koje zajedno sa SDA mogu iznijeti mandat u interesu građana", kazao je Osmanović.

On je prokomentarisao i pregovore koje vode lijevo orijentisane, građanske i narodnjačke političke stranke o formiranju vlasti bez SDA. On ističe da je upitno ko uopće može danas za sebe kazati da je lijeva ili građanski orijentisana politička stranka.

"Mislim da bi to itekako usložilo političku scenu u BiH. Ona je u Federaciji BiH dosta izrabljena. Podsjećam na 2001. godinu kada je Alijansa za promjene predvođena SDP-om formirala vlast u FBiH, što se pokazalo neuspješnim. U ovom sada projektu treba da na nivou recimo Kantona Sarajevo učestvuje šest ili sedam političkih stranaka. Tu se teško usaglasiti", rekao je Osmanović.

On smatra da bi se u slučaju izbacivanja SDA iz vlasti izgubilo vrijeme, a da ne bi bilo nikakvih pozitivnih efekata ni za Kanton Sarajevo ni za FBiH, a ni za državu BiH.

"Još jednom, u ime SDA i ovim putem pozivam političke stranke koje su na ovim izborima dobile značajnu podršku da napravimo široku probosansku koaliciju na nivou kantona, FBiH i države, na osnovu koje ćemo implementirati programe koje smo ponudili građanima", kazao je Osmanović.

Zamjenika predsjednika SDA pitali smo i da li postoji ijedna politička stranka s kojom SDA ne želi koalirati. Osmanović je odgovorio da postoje stranke s kojima bi SDA "više voljela praviti koaliciju".

"To su stranke jasne probosanske orijentacije. Nema političkih stranaka s kojima ne bismo pravili koaliciju. Naravno, postoje tu rezerve za neke političke stranke koje dolaze iz RS-a. Sve one stranke koje su dobile povjerenje građana za nas su respektabilne i s njima smo spremni otvoriti razgovore o formiranju vlasti", zaključio je Osmanović.