|

Osmanović: Samo je smjena Milana Tegeltije primjer rušiteljima ustavnog poretka

Osmanović: Samo je smjena Milana Tegeltije primjer rušiteljima ustavnog poretka
270
F
FENA
13.2.2020. u 17:00
90
komentara
270

dijeljenja
Osmanović: Samo je smjena Milana Tegeltije primjer rušiteljima ustavnog poretka Milan Tegeltija i Adil Osmanović (Foto: Klix.ba)
Šef Kluba SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović smatra da je stav predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milana Tegeltije, da će postupiti po nalogu stranaka iz entiteta RS, dovoljan razlog za njegovu smjenu.
Osmanović je tim povodom pozvao ostale članove VSTV-a da pokrenu proceduru po tom pitanju.

"Ukoliko oni to odbiju i nastave pokazivati lojalnost Tegeltiji, u rješavanje problema se moraju uključiti institucije međunarodne zajednice", izjavio je šef Kluba SDA u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.Kako ističe, jučerašnji sastanak u Banjoj Luci je bio isključivo stranački sastanak, i činjenica da nosilac jedne od najviših funkcija u pravosuđu izjavljuje da je privržen dijelu političkih stranaka - predstavlja skandal prvog reda.

"Tegeltijina izjava da 'čeka zvaničnu odluku institucija RS' o blokiranju rada državnih institucija, pokazuje još jednom da je na čelu pravosudnog sistema osoba koje ne poznaje, ne poštuje i ne provodi Ustav i zakone. Da je Tegeltija čovjek od zakona, znao bi da ne postoji nijedan član Ustava i zakona po kojem bi neko imao ovlast da odlučuje da blokira rad državnih institucija. Po Ustavu i zakonima Bosne i Hercegovine niko nema slobodu, niti pravo da obavezuje predstavnike u institucijama da kolektivno sprečavaju donošenje odluka i samim tim rad institucija. Štaviše, pokušaj kreiranja 'koordinacije predstavnika RS u institucijama' je zapravo pokušaj kreiranja parainstitucija i direktno podrivanje ustavnog poretka", navodi Osmanović.

S obzirom da se nalazimo u paradoksalnoj situaciji da najviši funkcioneri pravosudnih institucija, ne poštuju Ustav i zakon, jedini način da se spriječi dalje usložnjavanje ove situacije, dodaje Osmanović, jeste hitna i odlučna intervencija institucija međunarodne zajednice, na temelju mandata za implementaciju mira u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"Smjena Milana Tegeltije zbog rušenja vladavine prava, kroz stavljanje zaključaka stranačkog sastanka iznad Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma, može biti jedini dovoljno znakovit primjer svima koji odluče krenuti takvim putem, dok izostanak odlučne reakcije takve vrste može samo ohrabriti nastavak ugrožavanja ustavnog poretka", navodi u svojoj reakciji Adil Osmanović.
Prijavi grešku


Komentari (90)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...