Dolaze Palmer i Eichhorst
175

Osmanović: Preteška je politička i sigurnosna situacija da bi se razgovaralo o Izbornom zakonu

D. Be.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Potpredsjednik SDA Adil Osmanović izjavio je za Klix.ba da prvo treba razgovarati o deblokadi državnih institucija i onome što rade Milorad Dodik i njegov SNSD, a tek onda o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Matthew Palmer (SAD) i Angelina Eichhorst (EU), medijatori u procesu pregovora za izmjene Izbornog zakona, trebali bi stići u Sarajevo naredne sedmice, nakon što su u decembru odgodili dolazak.

Šef Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Adil Osmanović smatra da je trenutna politička situacija u BiH takva da ne obećava nešto puno samim dolaskom Palmera i Eichhorst, jer i dalje imamo blokadu državnih institucija u režiji SNSD-a i blokadu Federacije BiH u režiji HDZ-a kroz negiranje rezultata Općih izbora iz 2018. godine.

"Sve su to ucjene koje imaju negativne odjeke na parlamentarne stranke u BiH. Smatramo da bi OHR i međunarodna zajednica trebali učiniti više da se deblokiraju državne institucije i da se sjedne u relaksiranijoj atmosferi i razgovara o izmjenama Izbornog zakona", govori Osmanović.

Ističe kako je njegovo mišljenje da je veoma teško u ovom momentu postići neki veliki iskorak, jer smo već u izbornoj godini.

"Mislim da bismo se trebali sada fokusirati na stvari koje su veoma bitne, a to je veća kontrola biračkih odbora - da budu više profesionalni, skeniranje glasačkog listića, otisak prsta kako bi glasač bio siguran da njegov glas neće biti zloupotrijebljen itd.", smatra Osmanović.

Kaže da razgovori hrvatskog premijera Andreja Plenkovića sa liderima SDA i HDZ-a Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem mogu doprinijeti otopljavanju zategnutih odnosa.

"Smatram da su ti razgovori dobrodošli, ali ništa se to ne može pomaknuti bez učešća svih parlamentarnih stranaka u BiH. Sami razgovori HDZ-a i SDA ne mogu iznijeti ovaj problem kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona. Svi u tome moraju učestvovati, sve političke stranke, jer se mora pristupiti izmjenama ustava, dvotrećinski, a zatim izmjenama Izbornog zakona", kaže Osmanović.

Na pitanje da li to znači da SDA neće učestvovati u pregovorima, što su već najavili i iz SDP-a, Osmanović kaže da SDA želi biti maksimalno kooperativna i iznalaziti rješenja, ali očekuje i od drugih da se kreću u tom smjeru.

"Ne znači ništa ako se samo SDA odazove. Ne mogu reći ni 'da' ni 'ne'. SDA želi biti kooperativna i ne želi opstruisati ovaj proces, ali ono što naglašavam - bez svih stranaka ne može se ništa riješiti. Mislim da su toga svjesni i Palmer i Eichhorst. Oni bi, kada dođu u BiH, prvo trebali razgovarati o deblokadi državnih institucija i o ovome što rade SNSD i Milorad Dodik. Imamo zategnutu i sigurnosnu situaciju u BiH, nesigurni su povratnici u Republici Srpskoj. Sve je to jedna izuzetno teška i složena politička i sigurnosna situacija da bi se sada razgovaralo o izmjenama Izbornog zakona", rekao je.

Osmanovića smo pitali i da li je SDA spremna napraviti kompromis s HDZ-om na principu "daj, pa da nešto i dobiješ". Odgovara da SDA neće napraviti nijedan korak unazad kada treba dostignuti građanski princip i Ustav BiH.

"Nećemo napraviti nijedan potez za daljnju etničku podjelu BiH. Želimo jednakost prava glasa i da svi građani imaju pravo, i aktivno i pasivno, i da se kandiduju i da ih biraju. U tom smjeru ćemo se mi kretati", zaključio je.