Sjednica Kolegija
58

Osmanović o aferi "Asim": Ne znam da li je ostavka neopoziva, vidjet ćemo stav SDA

D. Be.
Potpredsjednik SDA Adil Osmanović obratio se medijima uoči stranačkog Kolegija koji će danas raspravljati o korupcijskoj aferi "Asim" koja je izazvala snažan potres u ovoj stranci.

Osmanović je pozvao na političku odgovornost te kazao da SDA traži od istražnih organa da urade svoj posao, te da će vidjeti kakav će stav zauzeti Kolegij SDA koji čine potpredsjednici stranke, generalni sekretar i predsjednik Glavnog odbora.

Na pitanje ko mora potvrditi odnosno prihvatiti ostavku, on je kazao da još nije vidio da li je ostavka neopoziva, ali da bi ostavku trebao prihvatiti Glavni odbor ili čak Kongres. Ali u slučaju da je neopoziva, Kolegij SDA bi trebao ostavku primiti k znanju.

On je kazao da će Kolegij SDA vidjeti da li će i ostali akteri snimka, a među njima i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, snositi sankcije jer je plasirao snimak.

Na pitanje kako komentariše da se u snimku spominje i direktor OSA-e Osman Mehmedagić, on je kazao da ne može komentarisati više ništa dok stav ne iznese Kolegij SDA i Predsjedništvo SDA te da će on dijeliti njihov stav.

Podsjetimo, snimak koji je objavio načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić na kojem se jasno čuje dogovor za “kupovinu” glasa jednog od delegata na unutarstranačkim izborima za prvog čovjeka sarajevske SDA izazovao je veliku afere koja otvara mnoga pitanja.

Na snimku se spominje lider SDA Bakir Izetbegović, direktor OSA-e Osman Mehmedagić, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, bivši kandidat za ministra kulture u Vladi KS Emir Hadžihafizbegović, zatim Senad Hasanspahić, također bivši kandidat SDA za ministra za boračka pitanja KS...