{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osmanović: Nema osnova da se ponište legalni mandati

F
8.10.2007. u 15:10
0
0
Osmanović: Nema osnova da se ponište legalni mandati
0
Osmanović: Nema osnova da se ponište legalni mandati
Potpredsjednik RS-a Adil Osmanović smatra da treba raspisati prijevremene izbore za upražnjenu poziciju predsjednika RS-a, a ne i za dvojicu potpredsjednika koji imaju izborni legitimitet i valjane mandate za koje nema osnova da prestanu da važe.
"Na posljednim općim izborima građani RS-a su se jasno odredili da predsjednik RS-a treba da bude kandidat iz reda srpskog naroda, u ovom slučaju kandidat SNSD-a, i izbore treba raspisati za tu poziciju koja je upražnjena", kazao je Osmanović u izjavi za Agenciju FENA.

On je izrazio i rezervu na zakazivanje sastanka predstavnika šest parlamentarnih srpskih stranaka, a koji je danas održan u Banjoj Luci uz zaključak da treba raspisati prijevremene izbore za predsjednika RS-a na kojima bi učestvovali kandidati iz sva tri konstitutivna naroda, naglasivši da predsjednik RS-a "nije samo srpsko pitanje već pitanje svih građana tog bh. entiteta i političkih stranaka koje su zastupljenje u parlamentu".

Iz tog razloga, istaknuo je, trebalo je pozvati sve političke stranke da iznesu svoje stavove.

Osmanović smatra da Centralna izborna komisija BiH ne može donijeti odluku da se raspišu izbori i za dvojicu potpredsjednika jer oni imaju valjane mandate.

"CIK je donio odluku o prestanku mandata predsjedniku RS-a, a niko nema bilo kakvog zakonskog osnova da se donese odluka o prestanku mandata dvojici potpredsjednika, što znači da su naši mandati valjani", kazao je Osmanović i dodao da ne vidi mogućnost kako CIK da donese odluku o izboru i potpredsjednika.

Kada je u pitanju Osmanović, poznato je da Ustav RS-a predviđa da jedan kandidat može biti biran u dva mandata, što znači da ne bi više imao mogućnost da se kandidira.

Odbacio je i tvrdnje da su bošnjački delegati u Vijeću naroda RS-a krivi za trenutnu blokadu rada institucija RS-a, navodeći da su krivi oni koji su 1. oktobra u Skupštini RS-a izglasali neustavnu odluku da predsjednik Skupštine RS-a Igor Radojičić obavlja neodložne poslove iz nadležnosti predsjednika.

"To je direktno u suprotnosti s Ustavom RS-a", kazao je Osmanović i dodao da ako je Skupština RS-a i uzela sebi za pravo da o tome odlučuje trebalo je da kaže koji od dvojice potpredsjednika će biti vršilac dužnosti predsjednika entiteta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: