{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osmanović: Nema osnova da se ponište legalni mandati

F
8.10.2007. u 15:10
0
0
Osmanović: Nema osnova da se ponište legalni mandati
0
Osmanović: Nema osnova da se ponište legalni mandati
Potpredsjednik RS-a Adil Osmanović smatra da treba raspisati prijevremene izbore za upražnjenu poziciju predsjednika RS-a, a ne i za dvojicu potpredsjednika koji imaju izborni legitimitet i valjane mandate za koje nema osnova da prestanu da važe.
"Na posljednim općim izborima građani RS-a su se jasno odredili da predsjednik RS-a treba da bude kandidat iz reda srpskog naroda, u ovom slučaju kandidat SNSD-a, i izbore treba raspisati za tu poziciju koja je upražnjena", kazao je Osmanović u izjavi za Agenciju FENA.

On je izrazio i rezervu na zakazivanje sastanka predstavnika šest parlamentarnih srpskih stranaka, a koji je danas održan u Banjoj Luci uz zaključak da treba raspisati prijevremene izbore za predsjednika RS-a na kojima bi učestvovali kandidati iz sva tri konstitutivna naroda, naglasivši da predsjednik RS-a "nije samo srpsko pitanje već pitanje svih građana tog bh. entiteta i političkih stranaka koje su zastupljenje u parlamentu".

Iz tog razloga, istaknuo je, trebalo je pozvati sve političke stranke da iznesu svoje stavove.

Osmanović smatra da Centralna izborna komisija BiH ne može donijeti odluku da se raspišu izbori i za dvojicu potpredsjednika jer oni imaju valjane mandate.

"CIK je donio odluku o prestanku mandata predsjedniku RS-a, a niko nema bilo kakvog zakonskog osnova da se donese odluka o prestanku mandata dvojici potpredsjednika, što znači da su naši mandati valjani", kazao je Osmanović i dodao da ne vidi mogućnost kako CIK da donese odluku o izboru i potpredsjednika.

Kada je u pitanju Osmanović, poznato je da Ustav RS-a predviđa da jedan kandidat može biti biran u dva mandata, što znači da ne bi više imao mogućnost da se kandidira.

Odbacio je i tvrdnje da su bošnjački delegati u Vijeću naroda RS-a krivi za trenutnu blokadu rada institucija RS-a, navodeći da su krivi oni koji su 1. oktobra u Skupštini RS-a izglasali neustavnu odluku da predsjednik Skupštine RS-a Igor Radojičić obavlja neodložne poslove iz nadležnosti predsjednika.

"To je direktno u suprotnosti s Ustavom RS-a", kazao je Osmanović i dodao da ako je Skupština RS-a i uzela sebi za pravo da o tome odlučuje trebalo je da kaže koji od dvojice potpredsjednika će biti vršilac dužnosti predsjednika entiteta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: