BiH
0

Osmanović: Ne trebaju nam neutralni već autohtoni simboli sva tri naroda

FENA
Potpredsjednik Republike Srpske i Stranke demokratske akcije (SDA) Adil Osmanović smatra da pitanje grba i himne RS-a treba da budu riješeno na osnovu onih obilježja koja će biti autohtona za tri konstitutivna naroda koji žive na ovim prostorima i nije za donošenje neutralih simbola.

Osmanović je u izjavi za Fenu naglasio da je njegov stav da entiteti ne bi trebalo da imaju svoj grb i himnu, ali da je očito da u RS-u žele da taj bh. entitet ima svoje simbole.

"Ako već treba iznaći rješenja onda to trebaju biti rješenja koja će biti autohtona obilježja tri konstitutivna naroda, Bošnjaka, Srba i Hrvata, koja su vezana za ove prostore i na takav način uraditi grb", kazao je entitetski potpredsjednik i napomenuo da se on time ne zalaže za postojeće rješenje grba i himne ili da ono bude nadogradnja za novo.

Istaknuo je da treba iznaći takvo rješenje za grb, koje će imati potpuno jednaka obilježja tri konstitutivna naroda s potpuno jednakim davanjem prostora svim narodima na tom grbu.

Kada je u pitanju himna, Osmanović smatra da treba pristupiti iznalaženju potpuno novog teksta i nove melodije koja će biti prihvatljiva za sva tri konstitutivna naroda.

"Nema potrebe da neko izlazi ili ulazi kada svira himna i ona treba da bude takva da je prihvatljiva svima", kazao je potpredsjednik RS-a.

Ocjenjujući dosadašnji rad Komisije za simbole RS-a, potpredsjednik Osmanović je rekao da smatra da neće doći do dogovora već preglasavanja, što je očito i vidi se po samom sastavu te komisije.

Napomenuo je i da je imao i primjedbe na samo konstitutiranje te komisije i da je trebalo precizirati da u njenom radu nije moguće preglasavanje i da se odluke donose konsenzusom.

Osmanović je kazao da smatra da se neće postići rješenje kojim bi bili zadovoljni svi članovi Komisije, te da će nakon preglasavanja u toj komisiji, rješenje za novi grb i himnu RS-a na isti način biti usvojeno i u Narodnoj skupštini RS-a, a zatim će biti zaustavljeno na Vijeću naroda, nakon čega će konačnu riječ reći Ustavni sud RS-a.