BiH
0

Osmanović: Konkurs za izbor novih simbola FBiH trajat će još desetak dana

FENA
U Federaciji Bosne i Hercegovine još desetak dana trajat će konkurs za izbor novih simbola ovog entiteta - grba i zastave, odnosno za izbor likovnih rješenja za novi izgled ovih simbola, izjavio je danas Ismet Osmanović, predsjednik federalne komisije zadužene za proceduru izbora.

Po isteku konkursa, Komisija će se na osnovu preciziranih kriterija opredijeliti za jedan prijedlog koji potom moraju odobriti oba doma Federalnog parlamenta.

"I grb i zastava moraju odslikavati tradicijske, kulturološke, istorijske, geografske i sve druge osobenosti BiH i sva tri njena konstitutivna naroda", izjavio je Osmanović, podsjećajući na neke od osnovnih kriterija navedenih u konkursu.

Radna grupa ove komisije od sedam ljudi razmotrit će po zatvaranju konkursa sve prispjele prijedloge i sačiniti rang listu. Potom će listu iznijeti na sjednici Komisije koja za tu priliku treba da zasjeda u punom sastavu od 25 članova.

Rok u kojem će biti proglašeni novi federalni simboli zavisit će od ponuđenih radova, ističe Ismet Osmanović.

"Ako Komisija bude relativno brzo postigla konsenzus o nekom od prijedloga, vrlo brzo će prijedlog biti proslijeđen u parlamentarnu proceduru. Međutim, ako bude neslaganja ili odstupanja, procedura će potrajati nešto duže", izjavio je.

Konkursom je, podsjeća on, predviđeno i da se u kontaktu s autorom koji eventualno bude preferiran mogu dogovoriti izmjene i dorade njegovog prijedloga zbog zahtjeva predstavnika nekog od naroda koji eventualno budu nezadovoljni.

"Kao predsjednik Komisije čvrsto sam opredijeljen da u Parlament proslijedimo usaglašen prijedlog i to po mogućnosti konsenzusom", riječi su Ismeta Osmanovića.

U članstvu Komisije kojom on predsjedava su predstavnici sva tri konstitutivna, kao i ostalih bh. naroda. Članovi su i predstavnici Federalne vlade te eksperti.

Autor izabranog rada bit će nagrađen sa 7.000 KM, a autori drugorangiranih i trećerangiranih prijedloga s po 2.000 KM.

Pitanje izbora novih simbola Federacije BiH postalo je aktuleno otkako je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim dotadašnje simbole i jednog i drugog bosanskohercegovačkog entiteta.