BiH
0

Osmanović: Dobro je da je Župljanin uhapšen, mada sa zakašnjenjem

FENA
Potpredsjednik RS-a Adil Osmanović ocijenio je da je dobro što je uhapšen haški optuženik Stojan Župljanin, mada se to desilo, naglasio je, sa zakašnjenjem.

"Hapšenje Župljanina pokazuje da svi oni koji su optuženi za ratne zločine kad-tad će se naći pred licem pravde i odgovarati za ono što su počinili tokom rata u BiH”, rekao je Osmanović za Fenu.

Današnje hapšenje je, kako je rekao, dobar pokazatelj ostalim haškim optuženicima koji se skrivaju od organa gonjenja da to što čine neće im uspjeti i da će se naći pred licem pravde.

Osmanović je kazao da je značajan pokazatelj i činjenica da je Stojan Župljanin uhapšen u Srbiji gdje se krio.

"Teško je prihvatiti da MUP Srbije do sada nije znao da se na njegovom prostoru nalazio optuženi za ratne zločine, ali dobro je da su organi gonjenja Srbije, mada sa zakašnjem, odlučili da te ljude privedu licu pravde”, zaključio je entitetski potpredsjednik.

Haški optuženik Stojan Župljanin uhapšen je danas u Srbiji.

Župljanin je tokom rata u BiH bio načelnik Centra javne bezbjednosti Banja Luka, a Haški tribunal optužio ga je za ratne zločine počinjene na području Krajine.

Nakon hapšenja Župljanina od osoba koje traži Haški tribunal na slobodi su još Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Goran Hadžić.