BiH
0

Osmanović: Bošnjački delegati stavljaju veto na novu himnu RS-a

FENA
Potpredsjednik Republike Srpske Adil Osmanović izjavio je danas da će bošnjački delegati u Vijeću naroda RS-a pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na novu himnu RS-a koja je ustvari dosadašnja himna "Bože pravde" bez teksta.

Takva himna je ustvari "izigravanje i ismijavanje Odluke Ustavnog suda BiH", izjavio je Osmanović. Bošnjački delegati pokrenut će pitanje vitalnog nacionalnog interesa jer smatraju da se treba doći i do teksta i do himne RS-a pri kojoj bi "svi s ponosom stajali kada se ona svira i pjeva", a ne da neko napušta ili nevoljko stoji prilikom njenog intoniranja.

Osmanović je u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao da smatra da se usvajanjem te himne u Skupštini RS-a pokazalo da je bilo potpuno odsustvo političke volje i spremnosti da se razgovora o tom pitanju.

"Ukoliko imamo poslanike bošnjačkog naroda u Skupštini smatram da je bio red da se sjedne i pokuša napraviti određeni kompromis i da se dođe do himne koja bi bila prihvatljiva za sve, jer je to ustvari suština Odluke Ustvanog suda BiH", kazao je Osmanović.