BiH
0

Osmančević: Komisija za simbole RS-a mora biti multietnička

FENA
Predsjedavajući Vijeća naroda RS-a Dževad Osmančević izjavio je danas da je nophodno da stručnjaci, historičari i likovni umjetnici koji će biti angažirani u radu Komisije za utvrđivanje prijedloga rješenja u vezi s Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o promjeni simbola RS-a, grba i himne, budu iz reda sva tri naroda kako bi se izbjegle moguće primjedbe koji bi mogle ići u smjeru da se donose jednostrana rješenja ili vrši majorizacija.

Vijeće naroda RS-a je na današnjoj sjednici istaklo da nema razloga za pokretanje vitalnog nacionalnog interesa kada je u pitanju skupštinska odluka o formiranju ove komisije, ali je upućena sugestija Skupštini RS-a da je Komisija preglomazna i da bi se njen sastav morao redukovati.

Predstavnici srpskog Kluba delegata Vijeća naroda RS-a imenovali su danas Stašu Košarca za člana Komisije za simble RS-a, koji je najavio konstruktivan doprinos u njenom radu.

Komisija za utvrđivanje prijedloga rješenja u vezi s Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o grbu i himni RS-a imenovana je na sjednici Narodne skupštine održanoj 11. januara.

Odlukom o osnivanju Komisije utvrđeno je da je njen zadatak da vodi čitav postupak pripreme i razmotri sva moguća rješenja u vezi s Odlukom Ustavnog suda BiH.

Komisija ima predsjednika i 27 članova, a predsjednik NSRS Igor Radojičić je po funkciji predsjednik Komisije.