BiH
0

Osmanagić: Rezultati istraživanja Bosanske doline piramida su više nego zadovoljavajući

FENA
Vanjskotrgovinska komora BiH i Fondacija Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, organizirali su danas u Sarajevu prezentaciju naučnih rezultata na završetku prve godine istraživanja Bosanske doline piramida.

U proteklih sedam mjeseci, stručni timovi Fondacije su radili na tri lokaliteta: Bosanskoj piramidi Sunca, piramidi Mjeseca i kompleksu podzemnih tunela. Rezultati su, prema riječima predsjednika Upravnog odbora Fondacije Semira Osmanagića više nego zadovoljavajući.

"Zapravo, više nije pitanje da li piramide postoje već kojom će brzinom one biti iskopane. Nakon dvije stotine dana istraživanja i utrošenih stotinu hiljada radnih sati kako na terenu tako i na laboratorijskim analizama, utvrdili smo da su zidovi piramide Sunca napravljeni od izljevenih, betonskih blokova vrlo visoke kvalitete, jasno se vidi terasasti oblik piramide Mjeseca, a u podzemnim tunelima pronašli smo megalitne blokove s urezanim simbolima, potencijalnim prvim evropskim pismom", kazao je za FENU Osmanagić.

Zbog značaja ovog projekta, Fondacija je najavila i nastavak radova u toku zimskog perioda. Aktivnosti će biti usmjerene na kompleks podzemnih tunela.

Članovi Fondacije su posebno ponosni na činjenicu da su, pored Projekta istraživanja bosanskih piramida, pokrenuli još dva: Projekt kamenih kugli te istraživanja kamenih hramova u Bandolu pored Travnika.

U toku današnje prezentacije završnih naučnih rezultata, prikazan je i kratki dokumentarni film s izjavama domaćih i stranih eksperata koji su posjetili te istraživali Bosansku dolinu piramida.

Mjesto najvećeg geoarheološkog istraživanja ove godine u svijetu posjetili su egiptolozi, geolozi, arheolozi Aly Barekat, Mohamed Ibrahim Aly, Lamija El Hadidi, Dario Andretta i mnogi drugi. Zajednički zaključak svih gostiju je da su piramidalne građevine u Bosanskoj dolini piramida djelo ljudskih ruku te da su vrijedne istraživanja.

Prema riječima potpredsjednika Vanjskotrgovinske komore BiH Mahira Hadžiahmetovića, vrijednost projekata Fondacije ogleda se i u afirmaciji turizma i privrede u BiH.

"Fondacija doprinosi razvoju kako turizma tako i privrede BiH i Vanjskotrgovinska komora BiH je to prepoznala. Zato smo ovdje i zato ćemo njihov rad i dalje podržavati", kazao je Hadžiahmetović.

Nakon prezentacije, uručene su i zahvalnice ambasadama, organizacijama, sponzorima, medijima te pojedincima koji su, na bilo koji način, pomogli rad Fondacije.