BiH
0

Osmanagić: Radovi u tunelu se izvode uz poštivanje svih sigurnosnih mjera

FENA
Uz pomoć stručnog osoblja Rudnika Zenica, do sada je očišćeno i podgrađeno oko 120 metara KTK tunela te 65 metara tunela Ravne, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" održanoj u tunelu Ravne.

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije Semir Osmanagić je u izjavi za Agenciju FENA istakao da radovi napreduju te da se izvode prema ranije utvrđenom planu i uz poštivanje svih sigurnosnih mjera, uključujući i redovnu analizu kvalitete zraka u tunelima koja se vrši u laboratorijama Rudnika Zenica i Kakanj.

"Plan Fondacije je da se do polovine aprila, odnosno, početka nove geoarheološke sezone osposobi više od 100 metara tunela Ravne s nekoliko bočnih tunela", izjavio je Osmanagić.

Prema hipotezi Fondacije, ispod Bosanske doline piramida, nalazi se kompleks podzemnih tunela koji spajaju sve piramidalne građevine u dolini. Fondacije je u toku zime počela radove na dva tunela: jedan iz pravca KTK a drugi iz pravca mjesta Ravne, u kraku tunela koji vodi prema Bosanskoj piramidi Sunca.