BiH
0

Osmanagić prezentirao Bosanske piramide u Beogradu i Novom Sadu

FENA
Semir Osmanagić
Semir Osmanagić
Osnivač Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" Semir Osmanagić je u periodu od 24. do 26. oktobra održao niz prezentacija projekta istraživanja Bosanske doline piramida u Beogradu i Novom Sadu.

Povodom obilježavanja četrdeset godina postojanja Visoke turističke škole u Beogradu Osmanagić je govorio o prvim evropskim piramidama pred više od 250 profesora i studenata a u organizaciji konsultanta Fondacije za odnose s javnošću profesora Milenka Đurića i dekana prof. dr. Milana Skakuna.

Prisutni su posebnu pažnju posvetili verifikaciji piramidalnog kompleksa od uglednih svjetskih eksperata iz Egipta, Rusije i Velike Britanije koji su potvrdili postojanje drevnih kamenih struktura u Visokom.

Osmanagić je nakon dvosatne prezentacije rezultata istraživanja piramida održao i dva predavanja na tribini "Otvorena knjiga" na istom fakultetu govoreći o svojim knjigama "Civilizacije prije početka zvanične historije" i "Civilizacija Maja".

Dekan Fakulteta za preduzetnički menadžment Univerziteta "Braća Karić" u Novom Sadu prof. dr. Ivan Bagarić dočekao je Osmanagića koji je zatim održao dvije prezentacije u Velikoj sali Fakulteta.

I najveća industrijska firma u Srbiji "Naftagas" iz Novog Sada bila je domaćin prezentacije a u organizaciji Društva inžinjera i tehničara Naftne industrije Srbije (NIS).

Nakon dvosatnog predavanja i diskusije dogovoreno je da se uzorci s piramida i iz podzemnog kompleksa tunela ispitaju u laboratorijama ovog korporacijskog giganta.

Mediji su ovim predavanjima posvetili značajnu pažnju. Američka TV kuća "Fox" koja ima svoj cjelodnevni program za područje Srbije uradila je intervju uživo a filmski prilog s prezentacije je objavio i TV "Studio B". Novinska agencija "Beta", mjesečni magazin "M2" te novosadske dnevne novine "Magyar Zso", "Dnevnik" i "Građanski list" također su zabilježili posjetu osnivača Fondacije.

Trodnevno gostovanje u Beogradu i Novom Sadu, susreti s medijima i preko 600 posjetilaca na predavanjima samo je nekoliko u nizu predstojećih Osmanagićevih gostovanja planiranih u narednom peridu na kojima će BiH predstavljati u novom, pozitivnijem imidžu, saopćeno je iz Fondacije.