BiH
0

Osmanagić ponovo poziva ministra Grahovca u posjetu Dolini piramida

FENA
Osnivač Fondacije "Arheološki park - Bosanska piramide Sunca" Semir Osmanagić uputio je pismo ministru kulture i sporta FBiH Gavrilu Grahovcu u kojem ga još jednom poziva da posjeti arheološke lokacije u Bosanskoj dolinu piramida.

Osmanagić je podsjetio Grahovca da je u odgovoru na poziv za posjetu od jula 2006. godine ministar kazao da će posjetiti ove lokacije tek nakon što "međunarodna naučna zajednica potvrdi postojanje piramida".

"S posebnim zadovoljstvom Vas obavještavam da je ispunjen Vaš uslov o potvrdi postojanja piramida od međunarodne naučne zajednice. Primjenjujući multidisciplinarni naučni pristup u istraživanju lokacija tokom protekle tri sezone veći broj uglednih naučnika iz zemlje i inozemstva je potvrdio postojanje kolosalnih kamenih građevina iz daleke prošlosti u Visokom: četveročlani ekspertni tim iz Egipta, predvođen trostrukim doktorom arheoloških nauka i egiptologije, pronalazačem četiri piramide u egipatskim pustinjama, prof. dr. Nabilom Abdel Swelimom, prof. dr. Mona Fouad Aly, načelnica Konzervatorskog odjeljenja Arheološkog fakulteta Univerziteta u Kairu, prof. dr. Soliman Hamed, ekspert za faraonski period s istog fakulteta, te doktor geoloških nauka Aly Barakat", stoji u Osmanagićevom pismu.

Ove godine u Visokom je boravio i tim akademika s ruske Akademije nauka iz Moskve, predvođen prof. dr. Olegom Khavroskinom. Nakon niza snimanja seizmičkih valova analizom je utvrđeno postojanje korelacija rezultata Bosanske piramide Sunca, Bosanske piramide Ljubavi i kamenog hrama u Vratnici s egipatskim piramidama u Gizi i Sakari.

U pismu je pomenut i niz naučnika iz Njemačke i Srbije (georadarski eksperti i geofizičari) koji su nakon snimanja lokacija u Bosanskoj dolini piramida objavili izvještaj u kome ističu postojanje 44 anomalije koje su karakteristične za ljudski rad i građevinske objekte ispod nanosa zemlje kao i britanski biolog, član Kraljevskog društva za mikroskope i izumitelj PIP-a (Polikontrasne interferentne fotografije za snimanje skrivenih energetskih polja) dr. Harry Oldfield.

On je, ističe Osmanagić, snimao elektromagnetna polja piramida Sunca, Ljubavi, Mjeseca i kamenog objekta u Vratnici. Tokom ovih pionirskih istraživanja konstatovao je da se ova energetska polja ne ponašaju kao kod prirodnih brda već vještačkih kamenih građevina i uporedio ih sa sličnim anomalijama snimljenim na britanskim drevnim kamenim monumentima (Stonehenge i dr.).

"Prof. dr. Husnija Resulović sa Univerziteta u Sarajevu je napravio pedološku analizu humusa na piramidi Mjeseca i zaključio da je ovaj objekat prekriven zemljom više od 5.000 godina. Prof. dr. Dario Andretta, geolog iz Italije je napravio starosnu analizu stalaktita iz podzemnog kompleksa tunela Ravne modernom uranijumskom metodom i konstatovao starost od blizu 3.000 godina što znači da je tunelski kompleks jos stariji. Britanski istraživač i autor prve knjige o postojanju kineskih piramida Filip Coppens je, nakon posjete Visokom, u augustu 2007., potvrdio da je riječ o dosad nepoznatim drevnim piramidalnim strukturama. O njima šire govori u seriji priloga u evropskim časopisima i predavanjima u Australiji tokom oktobra 2007. godine. Uz ove činjenice dodajmo i početna istraživanja iz 2005. godine u kojima su Geodetski zavod BiH te pojedinačne analize geologa i geofizičara iz zemlje i inostranstva, kroz satelitske, termalne, topografske, geodetske i geološke analize potvrdile vještački karakter objekata u Visočkoj dolini. Bosanska dolina piramida je već postala tema nekoliko diplomskih radova u zemlji i inozemstvu (Švedska, Švicarska itd.) a u pripremi su i magistarske teze, stoji u pismu.

Osmanagić podsjeća da desetine hiljada turista iz 80 zemalja svijeta posjećuje ovu atraktivnu turističku destinaciju i odlaze impresionirani i s riječima podrške.

"Vrijeme je da i resorni ministar upriliči posjetu Visokom i stoga Vas još jednom srdačno i iskreno pozivam da Vama i uposlenicima Vašeg ministarstva i Federalnog Zavoda za zaštitu spomenika budem domaćin u vrijeme koje Vam najbolje odgovara. To će biti prilika da se u konstruktivnom susretu dogovorimo oko strategije istraživanja ovog civilizacijskog blaga Bosne i Hercegovine", navodi se u pismu osnivača Fondacije Semira Osmanagića.