{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osmanagić novi član Društva arheologa Aleksandrije

F
18.3.2009. u 12:32
0
1
Osmanagić novi član Društva arheologa Aleksandrije
0
Osmanagić novi član Društva arheologa Aleksandrije
Osnivač Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" Semir Osmanagić održao je u egipatskoj Aleksandriji dva predavanja o četverogodišnjim rezultatima, satelitskim, geo-radarskim, radiokarbonskim i geo-arheološkim analizama prvih evropskih piramida u Visokom.
Predavanju na Fakultetu umjetnosti Univerziteta u Aleksandriji, u organizaciji Odjeljenja za arheologiju i Odjeljenja za historiju, prisustvovali su predsjednik Univerziteta (rektor) profesor Hassan Nadir, dekan Fakulteta profesor Ashraf Gaber, prodekani, profesori klasične arheologije, egiptologije i historije.

Nadir je izrazio spremnost da s Fondacijom blisko sarađuje.

Predavanje je održano i u Društvu arheologa Aleksandrije, osnovanom 1895., a domaćini su bili predsjednik Društva i osnivač moderne Aleksandrijske biblioteke profesor Mostafa El-Abbadi te sekretar Društva profesor Monna Haggag koji su posjetili bosanske piramide 2008. i s posebnim respektom su govorili o ovom otkriću.

Nakon uspješnog predavanja, Osmanagiću je ponuđeno da postane član ove ugledne institucije, a što je on sa zadovoljstvom prihvatio.

Posebnu pažnju egipatskih stručnjaka privukli su novi rezultati radiokarbonskog ispitivanja uzoraka iz kompleksa podzemnih tunela ispod piramida, a koji dokazuju da je riječ o kompleksu starijem od butmirske kulture.

Osmanagićevim predavanjima i susretima s egipatskim kolegama je prisustvovao i bh. ambasador u Egiptu dr. Slobodan Šoja, saopćeno je iz Pres-službe Fondacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: