BiH
0

Osmanagić: Kandidat za "majku" svih piramida je Bosanska piramida Sunca

FENA
Nekoliko sondažnih bunara koji su iskopani na sjeveroistočnoj strani Visočice, otkrili su pravilno odsječene kamene blokove ravne površine, dimenzija četiri puta četiri koji su napravljeni od breče.

Prema riječima osnivača i člana Upravnog odbora Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" Semira Osmanagića, ovo je krunski materijalni dokaz koji potvrđuje da se na ovom lokalitetu nalazi piramida.

"Konačno je došao trenutak kada možemo svima dokazati da ovdje zaista postoje piramide. Kameni blokovi koji su pronađeni, napravljeni su ljudskom rukom. Ovo odgovorno tvrdim iz dva razloga. Prvo, jasno odrezane ivice ovih ploča ukazuju na djelo ljudskih ruku. Drugo, ploče su napravljene od breče i da je ovo djelo prirode, na ovim plohama bi, po svim zakonima prirode, moralo biti nataloženog dolomita, ali njega nema", kazao je Osmanagić.

[SLIKA]3[/SLIKA]

Plohe, za koje arheolozi tvrde da su zidovi piramide, odsječene su pod uglom od 90 stepeni s oštrim ivicama. Dubljim kopanjem jednog sondažnog bunara, istraživači su došli do trodimenzionalnog presjeka na kojem se jasno vidi da su blokovi slagani jedan na drugi te da tvore, kolosalnu građevinu.

[SLIKA]6[/SLIKA]

"Blokovi koji su pronađeni, teški su desetine tona i pokazuju umješnost drevne civilazije, one koja je izrađivala ove plohe u prvim bosanskim kamenolomima, transportirala ih ovdje i ugrađivala u zidove piramide. U narednih nekoliko sedmica, mi ćemo spojiti dva sondažna bunara i tako dobiti uvid u ostatak ovih blokova. Za šest, sedam sedmica, sjeveroistočna strana piramide moći će se vidjeti iz Visokog i iz zraka", kazao je za FENU Osmanagić.

Potvrde o postojanju piramide stigle su i od dvije nezavisne institucije: Geodetskog zavoda BiH te katastra Općine Visoko koje svjedoče o izvanrednim astronomskim orijentacijama bosanskih piramida. Jedna od njih se odnosi na postojanje jednakostraničnog trougla koji se dobije kada se s piramide Sunca povuče prava linija do piramide Mjeseca i do vrha platoa piramide bosanskog Zmaja.

S obzirom na to da je riječ o piramidama koje imaju jednak, stepenasti dizajn i da, prema Osmanagićevim riječima, svaka ima plato koji se nastavlja, očigledno je da je riječ o vještačim objektima.

[SLIKA]7[/SLIKA]

"Naš tim je nizom geoloških, sedimentoloških i drugih istraživanja potvrdio da je brdo Visočica zaista piramida. Iz Geodetskog zavoda BiH dobili smo tačne informacije o dimenzijama sjeverne strane piramide Sunca. Potvrđeno je da dužina piramide u metrima odgovara broju dana u godini, znači, svaka stranica je visoka 365 metara", rekao je Osmanagić.

On je dodao kako je još jedan dokaz o postojanju visočke piramide tzv. sakralna ili tajna geometrija. Riječ je o svojevrsnim porukama koje su graditelji ostavljali za budućnost. Naime, u okviru jednakostraničnog trougla koji tvore vrhovi piramida, može se, prema riječima Osmanagića, konstruirati novi geometrijski oblik.

"Na polovini stranice piramide Sunca, nalazi se uzvišenje Krstac koji pokazuje pravilne, stepenaste karakteristike. Mi znamo da se polovina stranice nalazi tačno na platou Krsca. Također, na polovini puta između piramida Sunca i Mjeseca, u blizini korita rijeke Fojnica, prema našim pretpostavkama, nalazi se tunel koji spaja dvije piramide. Po toj logici, nešto se nalazi i na polovini treće stranice koja isto tako pokazuje pravilan stepenasti pad. Kada povučete liniju i spojite ove polovine dobijete novi, obrnuto pozicioniran, jednakostranični trougao", izjavio je Osmanagić te naglasio kako je osnovno pitanje, pitanje koje će riješiti sve tajne

bosanske doline piramida, šta se nalazi u središtu tih trouglova?

[SLIKA]4[/SLIKA]

Osmanagić smatra da će odgovor na ovo pitanje omogućiti fokusiranje na prapočetke svih postojećih piramida u svijetu.

"Piramide u Peruu, Meksiku, Egiptu donose jednaka pitanja. Ko je i kako gradio piramide, odakle je sve poteklo, koja je to piramida "majka" svih piramida. Usuđujem se reći da u glavne kandidate za "majku" svih piramida spada upravo bosanska piramida Sunca", smatra Osmanagić.

[SLIKA]5[/SLIKA]

Kako je i najavljeno, narednih dvije stotine dana ekipe istraživača radit će na sonažnim bunarima te na raščišćavanju i analiziranju tunela.

Bosansku piramidu Sunca će 27. aprila posjetiti akreditovani ambasadori u BiH a 28. najavljena je posjeta članova Predsjedništva BiH.