{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osman Šego izjavio da nije kriv za ratni zločin u Guvnu

F
4.4.2011. u 16:28
0
2
Osman Šego izjavio da nije kriv za ratni zločin u Guvnu
0
Osman Šego izjavio da nije kriv za ratni zločin u Guvnu
Na ročištu za izjašnjenje o krivici pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH, u predmetu Osman Šego, optuženi Šego izjasnio se da nije kriv.
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 7. marta 2011. optužnicu u predmetu Osman Šego, koja optuženog tereti za krivično djelo ratni zločin protiv stanovništva.

U optužnici se navodi da je Šego, u svojstvu vojnog policajca 307. brigade Armije RBiH, u Marksističkom centru - Klosteru časnih sestara, u mjestu Guvno u blizini Bugojna i u naselju Vrbanja u Bugojnu, učestvovao i pomogao u pripremanju i učinjenju krivičnih djela ubistva, mučenja, kao i prisiljavanju na prinudni rad.

Šego je 26. jula 1993., s drugim vojnim policajcima 307. brigade Armije RBiH, u prostorijama Marksističkog centra - Klostera časnih sestara, navodno, učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju zatočenih civila hrvatske nacionalnosti.

Kako dalje navodi optužnica, Šego je istog dana učestvovao u odvođenju i ubistvu jednog od zatočenih civila. Nadalje, optuženi Šego je 30. jula 1993., navodno, učestvovao u odvođenju zatočenih civila iz Marksističkog centra - Klostera časnih sestra, na prinudni rad, u naselje Vrbanja, u Bugojnu, radi sakupljanja leševa, kopanja grobnih mjesta i ukopavanja leševa.

Šego je tom prilikom, s drugim vojnim policajcima, posmatrao kako dvojica pripadnika Armije RBiH fizički i psihički zlostavljaju jednog od zatočenika, ne pokušavajući ih spriječiti u tome. Zatočenik je od zadobijenih udaraca podlegao istog dana, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: