Sud BiH
0

Osman Šego izjavio da nije kriv za ratni zločin u Guvnu

FENA
Na ročištu za izjašnjenje o krivici pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH, u predmetu Osman Šego, optuženi Šego izjasnio se da nije kriv.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 7. marta 2011. optužnicu u predmetu Osman Šego, koja optuženog tereti za krivično djelo ratni zločin protiv stanovništva.

U optužnici se navodi da je Šego, u svojstvu vojnog policajca 307. brigade Armije RBiH, u Marksističkom centru - Klosteru časnih sestara, u mjestu Guvno u blizini Bugojna i u naselju Vrbanja u Bugojnu, učestvovao i pomogao u pripremanju i učinjenju krivičnih djela ubistva, mučenja, kao i prisiljavanju na prinudni rad.

Šego je 26. jula 1993., s drugim vojnim policajcima 307. brigade Armije RBiH, u prostorijama Marksističkog centra - Klostera časnih sestara, navodno, učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju zatočenih civila hrvatske nacionalnosti.

Kako dalje navodi optužnica, Šego je istog dana učestvovao u odvođenju i ubistvu jednog od zatočenih civila. Nadalje, optuženi Šego je 30. jula 1993., navodno, učestvovao u odvođenju zatočenih civila iz Marksističkog centra - Klostera časnih sestra, na prinudni rad, u naselje Vrbanja, u Bugojnu, radi sakupljanja leševa, kopanja grobnih mjesta i ukopavanja leševa.

Šego je tom prilikom, s drugim vojnim policajcima, posmatrao kako dvojica pripadnika Armije RBiH fizički i psihički zlostavljaju jednog od zatočenika, ne pokušavajući ih spriječiti u tome. Zatočenik je od zadobijenih udaraca podlegao istog dana, saopćeno je iz Suda BiH.