Vratili se u Bratunac
0

FOTO / Osman i Hatidža Muharemović osnovali vlastitu farmu

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Turska finansijska linija za pokretanje proizvodnje, poljoprivredu i otvaranje novih radnih mjesta, u ukupnom iznosu od 100 miliona eura, vraća nadu povratnicima u Bosni i Hercegovini da mogu živjeti od svog rada.

Petočlana porodica Muharemović iz naselja Đugum u Konjević polju (općina Bratunac) prvi je korisnik turskog kredita. Osman i Hatidža Muharemović su se, nakon ratnog izbjeglištva u Tuzli, 2000. godine vratili u Đugum i odlučili tu ostati. Dobili su troje djece, obnovili srušenu kuću i nabavili jednu kravu.

Danas Muharemovići imaju veliku farmu sa 20 krava. Ispričali su da lijepo žive od proizvodnje mlijeka i uzgajanja povrća, a kad su se iz Tuzle prije 12 godina vratili kući niko nije vjerovao da će uspjeti.

Posao su započeli sa jednom kravom, potom su na kredit uzeli drugu, a onda su od UN-ovog programa za razvoj (UNDP) dobili još deset grla.

"UNDP je imao projekat razvoja sektora mljekarstva 2005. godine. Aplicirali smo na projekat, a kako smo imali iskustva sa proizvodnjom mlijeka i farmama, dobili smo 10 muznih grla i otkupnu stanicu. Potom sam organizovao komšije u sistemski otkup i od te godine imamo organizovanu proizvodnju mlijeka", pojasnio je Osman Muharemović. Njegova otkupna stanica godišnje skupi preko 200.000 litara mlijeka koje se prodaje mljekari u Gradačcu.

Turska kreditna linija ukazala se kao odlična prilika za unaprijeđenje proizvodnje. Dok je Osman radio, Hatidža je išla na prezentacije i seminare u Bratunac o načinu aplikacije za kredit.

"Kada je došlo vrijeme da pokrijemo štalu, nismo imali sredstava. Onda nas je koordinator BBI banke pozvao na predavanje za tu kreditnu liniju. Otišla sam i prijavila se za kredit i tako smo postali prvi korisnici kredita. Dobro nam je došlo da završimo farmu i da nam bude bolje i lakše", kazala je Hatidža za Anadoliju. Ona je dodala da im je ovom linijom odobreno 15.000 konvertibilnih maraka, te da će sav novac utrošiti u završetak farme.

"Kredit će nam pomoći koliko i sav naš rad i trud. On ne vrijedi ništa ako ga ne prate finansije i ulaganja, jer se ne možemo razvijati i biti konkurentni na tržištu. Jedini način da napredujemo i razvijamo se je putem kredita koji je stvarno povoljan", kazao je Osman.

Od sredstava koje su dobili Muharemovići su pokrili štalu. Osman je istakao da je to bila velika pomoć i pojasnio da je turski kredit kruna na sve što su do sada radili. Otkupna stanica će se preseliti u štalu, što će Muharemovićima uveliko olakšati posao.

"Da smo od rodbine uzimali, ne bi dobili novac po povoljnijim uslovima. Velika je ovo pomoć za nas povratnike. Pojednostavljena procedura pri apliciranju i brza obrada predmeta olakšali su nam uveliko put, tako da smo kredit dobili za sedam dana. Poljoprivreda ne može čekati, sredstva treba konstantno ulagati", naglasio je Osman Muharemović dodavši da će ovim kreditom osavremeniti objekat, proizvodnju povećati za 20 posto, što "samo govori koliko smo unaprijeđeni ovim kreditom".

Na farmi radi cijela porodica, Osman, Hatidža i njihovo troje malodobno djece, jer kako tvrdi Osman "ovo je porodični posao i tradicija". On je istakao kako je ova farma sasvim dovoljna za njih, te da se od nje ne mogu obogatiti, ali mogu bogato živjeti.

"Proizvodimo za sebe meso, mlijeko i mliječne proizvode, zaradi se potrošačka korpa na mjesečnom nivou i zadovoljni smo", kazali su Muharemovići.

Na farmi se ustaje ujutro u 5:30. Tad Hatidža sa svojim mužem ide u štalu gdje muzu i hrane krave, što traje oko dva sata. Nakon toga idu u otkupnu stanicu, zaprimaju mlijeko, a potom u kući uživaju u ispijanju kafe.

"Preko dana čistimo štalu, pripremamo stoki hranu, a popodne djeca dolaze iz škole i pomažu nam u poslu. Oni obavljaju sitnije poslove, ali su nam velika pomoć", rekla je Hatidža i dodala da pored farme imaju i dva plastenika u kojima proizvode razno povrće za svoje potrebe, ali nešto uspiju da prodaju i komšiluku. Muharemovići iz Đuguma su dokazali da povratnici mogu živjeti od svog rada. Njihova priča može poslužiti kao primjer svima koji još ne znaju kako da se zaposle i zarade. Turska kreditna linija je šansa za sve.

Vlada Republike Turske odobrila je Bosni i Hercegovini kredit u iznosu 100 miliona eura na period od 10 godina za finansiranje manjinskog održivog povratka. Kredit će u cjelosti biti plasiran u jednakim omjerima putem BBI banke i Turkish Ziraat banke povratnicima koji se bave stočarstvom, poljoprivredom i turizmom.