Drugostepena presuda
41

Osman Abdulaziz Kekić osuđen na dvije godine zatvora zbog ratovanja u Siriji

Piše: M. N.
Sud BiH proglasio je Osmana Abdulaziza Kekića krivim u drugostepenom postupku za krivično djelo protuzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama. Za odlazak na strano ratište u Siriju osuđen je na dvije godine zatvora.

Sud BiH je uvažio žalbu Tužilaštva BiH na prvostepenu presudu od 5. juna 2017. godine, kojom je Kekić oslobođen za ovo krivično djelo.

Kako nam je rekao Kekićev advokat Senad Dupovac, imaju prvo žalbe trećestepenom vijeću s obzirom na to da je prvostepenom presudom bio oslobođen.

"Odbrana je imala tri kredibilna i neosuđivana svjedoka, dok je Tužilaštvo imalo jednog kojeg su dovodili iz zatvora u pratnji policije. Iako su naši svjedoci tvrdili da se Kekić nije pridruživao nikakvim vojnim formacijama, Sud je odlučio vjerovati svjedoku Tužilaštva koji je tokom postupka sklopio sporazum i dobio najblažu kaznu. Čim dobijemo pismeni otpravak presude žalit ćemo se", kazao je Dupovac za Klix.ba.

Iz Tužilaštva BiH kazali su kako su zadovoljni osuđujućom presudom u ovom predmetu.

"S ovom presudom, u ovom trenutku nema oslobađajućih presuda koje se odnose na krivična djela vezana za odlaske državljana BiH i učestvovanje na stranim ratištima Sirije i Iraka", kazao je glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Podsjetimo, prema navodima optužnice Osmana Abdulaziza Kekića se tereti da je 20. marta 2015. godine, s ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji koja djeluje van teritorije BiH, zajedno s porodicom Ebu Ise otputovao u Tursku, a potom, neutvrđenog datuma, ilegalno prešao u Siriju gdje je postao pripadnik terorističke paravojne formacije "Enver Alwaki" u tzv. Islamskoj državi na području Sirije i Iraka i bio aktivan pripadnik do 2. oktobra 2015. godine.

Oslobađajuća presuda od 5. juna 2017. godine ukinuta je 12. oktobra ove godine kada je sudsko vijeće uvažilo žalbu Tužilaštva BiH.