BiH
240

Osma olimpijada projekata BOSEPO okupila mlade naučnike, poduzetnike i umjetnike

Klix.ba
Osma olimpijada projekata BOSEPO otvorila je 24. februara svoja vrata srednjoškolcima koji će javnosti predstaviti svoje projekte iz četiri kategorije: ekologija, inžinjering, energetika, kratki film i umjetnost.

Ove godine učešće na ovoj smotri projekata uzima više od dvije stotine učenika i učenica iz Bihaća, Sarajeva, Zenice i Tuzle koji se školuju u međunarodnim školama i koledžima.

Inače, projektne timove vode profesori-mentori škola koje djeca pohađaju, a osmogodišnje iskustvo u organizaciji ovakvih manifestacija praktičnog znanja pokazalo je da djeca imaju ogromnu želju za istraživačkim radom i pronalazaštvom koje može primjenu naći u praktičnom životu.

Djeca posebno pokazuju vještine u izradi projekata ne osvrćući se na domaću zbilju i nedostatak sredstava.

"Djeca se pokazuju kao dobri učenici i naučnici, ali i kao dobri rukovodioci. Oni sami kroz svoj angažman u krugovima koje poznaju iznalaze načine da skupe sredstva za svoje projekte i nama kao organizatorima izuzetno je drago da se u djeci budi taj hibridni duh naučnog i poduzetničkog", rekao je Azur Avdić predsjednik Organizacionog odbora BOSEPO-a.

Stručni žiri će ove godine prvi put razmatrati projekte iz oblasti umjetnosti.

Pobjednički projekti BOSEPA-a nastavljaju takmičenjima na regionalnim i svjetskim skupovima sličnog karaktera. Ranijih godina pobjednički projekti BOSEPO olimpijade uzeli učešće na mnogobrojnim međunarodnim i svjetskim takmičenjima projekata, gdje su učenici ostvarili izvanredne rezultate.

Univerzitet partner BOSEPO-a je Burch, a manifestacija će se održavati od 24. do 25. februara u prostorijama Međunarodne srednje škole u Sarajevu. Organizator poziva sve zaintersirane da prisustvuju prezentacijama projekata i pratećim sadržajima.