{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Osloboditi se unitarističkog i separatističkog nacionalizma"

S
16.10.2008. u 18:36
0
47
"Osloboditi se unitarističkog i separatističkog nacionalizma"
0
"Osloboditi se unitarističkog i separatističkog nacionalizma"
U saopštenju za javnost Naše stranke jasno stoji da je izlazak iz političke krize u našoj zemlji moguć samo ako se prevladaju državni nacionalizmi Harisa Silajdžića i Milorada Dodika. Saopštenje prenosimo u potpunosti:
"Usvojena informacija i odluka Narodne skupštine Republike Srpske pokazuju da Milorad Dodik i njegov SNSD nisu odustali od separatističkih težnji. Takva odluka produžava političku agoniju naše zemlje, koja je uhvaćena u ralje dva tipa nacionalizma, silajdžićevskog unitarističkog i dodikovskog separatističkog.

Naša stranka smatra da je izlazak naše zemlje iz krize moguć samo ako se ta dva tipa nacionalizma u potpunosti prevladaju. Dejtonski okvir nudi dovoljno mogućnosti za njihovo prevladavanje, a nadgradnja tog okvira i provođenje reformi ustava daju šansu da se Bosna i Hercegovina konstruira kao složena demokratska država i demokratski pluralno društvo.

Naša stranka u svojim programskim aktima, polazeći od demokratije kao etike manjine, smatra da je svaki tip ustavnih reformi u Bosni i Hercegovini moguće zasnovati ne samo na konsenzusu političkih stranaka nego i na konsenzualnom ugovoru sva tri konstitutivna naroda, ali i nacionalnih manjina i svih građanki i građana.

Samo na toj osnovi moguće je osloboditi se iz ralja separatističkog i unitarističkog nacionalizma, a u širokoj javnoj i stručnoj raspravi o ustavnim promjenama moguće je demokratizirati i pluralizirati Bosnu i Hercegovinu u cjelini.

Naša stranka upozorava da širenje straha u sukobu unitarističkog i separatističkog nacionalizma na svaki mogući način unazađuje našu zemlju. Građani i građanke Bosne i Hercegovine imaju pravo da u svojoj zemlji žive sigurnim životom okrenuti ka budućnosti, a ne životom straha zbog iracionalnih političkih ambicija dvojice totalitarnih nacionalnih vođa.

Naša stranka će se na svaki mogući način i svim demokratskim sredstvima boriti za političko civiliziranje zemlje i siguran život građana u njoj", stoji u saopštenju Naše stranke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: