Fadila Memišević
0

Oslobađanje Orića je olakšanje za preživjele žrtve genocida u Srebrenici

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pozdravljamo oslobađanje Nasera Orića od optužbi za zločine počinjene tokom 1992. - 1995. godine i podržat ćemo ga ako odluči da za nepravedne optužbe i kvalificiranje kao ratnog zločinca dobije odštetu, izjavila je danas Feni predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH Fadila Memišević.

Memišević je istakla da je oslobađanje komandanta Nasera Orića veliko olakšanje i za preživjele žrtve genocida u Srebrenici.

"U situaciji kada Srbija ne poštuje odluke ICTY-a i godinama ne isporučuje Ratka Mladića, dizanje optužnice protiv Nasera Orića je za sve nas bilo suludo. Orić je u Srebrenici, u getu, činio ogromne napore da sve drži pod kontrolom. Međutim, u Srebrenici je to bilo nemoguće i sigurno je bilo pojedinačnih zločina. Ali, Orić nije mogao biti kriv za to", kazala je Memišević.

Apelaciono vijeće Međunarodnoga krivičnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) u Haagu izreklo je danas oslobađajuću presudu Naseru Oriću, bivšem komandantu Armije BiH iz Srebrenice.

Prema ovoj odluci Orić je oslobođen svih navoda optužnice koji su ga prema komandnoj odgovornosti teretili za zločine počinjene na području Srebrenice i okolnih sela u periodu od decembra 1992. do marta 1993. godine.