15 godina kasnije
0

Oslobađanje Konjica nije nikako obilježeno

FENA
Poslije višednevnih borbi, 14. septembra 1994. godine jedinice 4. korpusa Armije RBiH oslobodile su preko 100 kilometara kvadratnih teritorije općine Konjic i Bosne i Hercegovine.

Poslije oslobođene Ljubine planine, sela Bijela i drugih kota neposredno iznad Konjica, odakle su agresori granatirali ovaj grad i put M17, Konjičani su mogli odahnuti. Znali su tada Konjičani sve kote i sve svoje branitelje, a danas, 15 godina poslije, taj dan nikako nije obilježen, nedovoljne su pouke i sjećanja na ove slavne dane, heroje Ljubine i odbrane grada, kažu za Fenu bivši komandant Islo Nuhić i borac Aziz Nuhić.

Općina Konjic imala je pet brigada, ima skoro hiljadu poginulih i ranjenih, ali grad još uvijek nema spomen-ploču niti spomen-pohod posvećen oslobođenju Ljubine, nema spomen-sobe posvećene svojim brigadama, nema nijedne knjige iz proteklog oslobodilačkog rata, a ima sedam boračkih organizacija proisteklih iz perioda 1992-1995. godina.

Grad bi morao znati ko ga je branio i odbranio, ko je zaslužan što agresorska čizma nije ušla u njega, a mnogi datumi, poginuli i ranjeni mladići zaslužuju trajnu pažnju i nezaborav, kažu bivši borci.