{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Oslobađajuća presuda za Bosanca u Americi

B
10.5.2007. u 11:59
0
0
Oslobađajuća presuda za Bosanca u Americi
0
Oslobađajuća presuda za Bosanca u Americi
Greensboro
Bosanski Srbin koji je optužen za davanje lažnih informacija imigracionim vlastima oslobođen je optužbi, ali mu i dalje prijeti deportacija.
Porota suda u Greensboru, Sjeverna Karolina, SAD, donijela je odluku prema kojoj bosanski Srbin Milivoje Janković nije kriv za davanje lažnih informacija tamošnjim vlastima o služenju vojske.

Janković je drugi od trojice Bosanaca koji su optuženi za davanje lažnih informacija imigracionim vlastima a koje se tiču služenja u oružanim snagama u BiH za vrijeme rata. Sva trojica su navodno bili pripadnici Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) u julu 1995. godine.

Početkom ove sedmice druga porota pred istim sudom je našla da je Veselin Vidačak kriv prema istim optužbama, a presuda će mu biti izrečena u augustu.

Treći optuženi za davanje lažnih informacija imigracionim vlastima jeste Uglješa Pantić i njemu će suđenje početi u ponedjeljak.

Janković i Vidačak su priznali na sudu da su bili pripadnici VRS-a, ali su rekli da su bili prisiljeni na to. Također su rekli da nisu bili vojnici, nego su imali zadatak da stražare i upozore stanovništvo ako Armija BiH krene u napad.

Janković je rekao i da je njemu i njegovoj porodici prijećeno ako ne bude radio što VRS od njega očekuje. Također je pojasnio kako nikada nije dobio uniformu niti oružje.

I pored toga što je oslobođen optužbi, Janković je još uvijek u pritvoru, gdje očekuje odluku o eventualnoj deportaciji u BiH, a odluku će donijeti Federalni sud u Atlanti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: