Građani uznemireni
864

Oskrnavljeno katoličko groblje u Tuzli: Vandali oštetili spomenike i otvorili grobnice

A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Za sada nepoznata osoba, ili više njih, oskrnavila je nekoliko nadgrobnih spomenika i grobnih mjesta na katoličkom groblju Veresika koje se nalazi u tuzlanskom prigradskom naselju Tetima.

Glasnogovornica Uprave policije MUP-a TK Amra Kapidžić za Klix.ba je potvrdila da je slučaj prijavljen jučer u 15:20 sati.

"Uviđaj su izvršili službenici Policijske stanice Istok i oni poduzimaju radnje vezane za pronalazak osumnjičenih. O događaju je obaviješten i tužilac koji je slučaj okvalifikovao kao oštećenje tuđe stvari", kazala nam je Kapidžić.

Prema riječima uznemirenih mještana, vandali su oštetili nadgrobne spomenike, polupali saksije, bacili svijeće, ali i otvorili grobna mjesta.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Ovaj čin najoštrije su osudili iz Franjevačkog samostana "Svetih apostola Petra i Pavla u Tuzli", iz kojeg su istaknuli da su mještani Tetime uznemireni.

"Riječ je o rubnom naselju naše župe u kojem uglavnom žive starije osobe. Naravno, ovo je unijelo priličnu dozu nemira među mještane. Žao mi je zbog ovog nemilog događaja, a ujedno zahvaljuem policiji koja je korektno uradila svoj posao i nadam se da će vrlo brzo pronaći počinitelje ovog gnusnog čina koji je sve nas u tuzlanskom kraju uznemirio na najintimniji način, jer je riječ o mjestu gdje počivaju naši najmiliji koji ni mrtvi ne mogu ostati u miru", rekao je za Klix.ba gvardijan Franjevačkog samostana "Svetih apostola Petra i Pavla" u Tuzli fra Željko Nikolić.

Nažalost, ovo nije prvi put da se tuzlansko katoličko groblje Veresika nađe na meti vandala.