Stop vandalizmu
720

Oskrnavljen simbol Sarajeva, vandali nacrtali grafit na Latinskoj ćupriji

D. Be.
Za sada nepoznate osobe oskrnavile su Latinsku ćupriju u Sarajevu tako što su na unutrašnjoj strani zida mosta iscrtali veliki grafit sa svojim "umjetničkim" imenima.

Iz Policijske uprave Stari Grad kratko su nam kazali da su upoznati o slučaju, ali više detalja nisu mogli dati.

Latinska ćuprija, jedan od simbola grada Sarajeva, je od 1918. do 1992. godine nosila naziv Principov most. Radi se o mostu iz osmanlijskog perioda i predstavlja jedan od najstarijih mostova u Sarajevu, koji se mijenjao vremenom, od prvog drvenog mosta, koji je stajao na istom tom mjestu, pa sve do današnjeg oblika.

Prvi most na ovom mjestu je bio od drveta i spominje se u popisu Bosanskog Sandžaka iz 1541. godine.

Odmah pored mosta je 1914. godine izvršen atentat na prestolonasljednika Austro-Ugarske monarhije Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, što se u historiji uzima kao početak Prvog svjetskog rata, pa je Latinska ćuprija neizostavna lokacija za sve turiste koji dolaze posjetiti glavni grad Bosne i Hercegovine.

Zbog skrnavljenja mosta oglasila se i gradonačelnica Benjamina Karić.

"Sarajevska vlast je podržala uličnu umjetnost kroz projekte kao što je Street Art Festival 'Fasada'. Ali vandalizam i skrnjavljenje nacionalnih spomenika je nedopustivo i krivično djelo. Ovaj čin vandalizma nad nacionalnim spomenikom će biti uklonjen", navela je.