{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Osjeti snagu mira, živi mir, kreiraj mir" je poruka današnjeg dana

F
21.9.2013. u 15:05
26
2
"Osjeti snagu mira, živi mir, kreiraj mir" je poruka današnjeg dana
26
Međunarodni dan mira obilježen je danas u Sarajevu.
Goran Bubalo iz CRS-a (Catholic Relief Services) je kazao da već treću godinu, uz podršku USAID-a, Mreža za izgradnju mira obilježava ovaj dan.

"Ove godine obilježavanje se radi u 30 gradova širom BiH", kazao je Bubalo dodajući da obilježavanje radi Mreža od 84 organizacije.

Centralna manifestacija održana je danas ispred BBI centra u Sarajevu, a u okviru koje je fra Marku Oršoliću dodijeljena Nagrada za mirovni aktivizam za dugogodišnji rad na izgradnji mira.

Večeras će u okviru Juventafesta biti dodijeljenja nagrada "Srđan Aleksić" za novinarsko izvještavanje o marginaliziranim grupama. Urednica dokumentarno-obrazovnog programa na Radio-televiziji Tuzlanskog kantona Edina Fazlić dobitinica je ovogodišnje novinarske nagrade "Srđan Aleksić" za kontinuirano izvještavanje o marginaliziranim grupama u BiH.

Predstavnik Mreže za mir Ševko Bajić je kazao da je ove godine više od 2.500 pojedinaca, organizacija iz BiH podržalo održavanje Sedmice mira koja je trajala od 15. do 22. septembra.

"Poruka mira ove godine je 'Osjeti snagu mira'. Mir nije nekakva isprazna fraza koju čitamo na nekakvim parolama, bilbordima ili plakatima, nego odgovornost svakog pojedinca i pojedinke da u svom vlastitom životu postane na neki način mirotvorac ili kreator mira", kazao je Bajić.

Možda je to, dodao je, jedan od razloga zašto je više od 30 organizacija u više od 30 gradova podržalo ove godine održavanje Sedmice mira brojnim izložbama, predstavama, sportskim aktivnostima, simboličnim sađenjem drveća mira.

"Barem mi u BiH trebamo znati koliko je skupa cijena odsustva mira i zato svako od nas treba dati svoj doprinos u svom vlastitom životu, a onda u široj zajednici, kreiranju mira. Mir nije nešto što dajemo u ruke političarima da oni budu ti koji su odgovorni da upravljaju mirom, nego je odgovornost svakog pojedinca. Zbog toga je poruka današnjeg dana mira 'Osjeti snagu mira, živi mir, kreiraj mir'", poručio je Bajić.

Uime Koalicije za REKOM, izvršna direktorica Udruženja "Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje u BiH" Sunita Dautbegović-Bošnjaković kazala je da danas zajedno s Mrežom za izgradnju mira obilježavaju Međunarodni dan mira.

"Cilj cijele akcije jeste da se što više udruženja koja se bave ovom tematikom, koja promoviraju mir u BiH, okupe danas ovdje i pokažu građanima da imamo jaku snagu da promoviramo mir u BiH. Smatramo da nije teško promovirati mir u BiH, samo je potrebno da imamo volju, kako političke strukture, tako i društvene strukture da se uključi u promociju mira u BiH", kazala je Dautbegović-Bošnjaković.

Smatramo, dodala je, da bez regionalne saradnje na ovim prostorima nema ni mira.

"Ono što radi naše udruženje zajedno s Koalicijom za REKOM, jeste da se zalažemo za osnivanje regionalne komisije za utvrđivanje ratnih činjenica na prostoru bivše Jugoslavije. Ponosni smo na to da kažemo da je već REKOM postao međudržavni projekt. U septembru je bio prvi sastanak ličnih izaslanika svih država bivše Jugoslavije i time je počela jedna nova etapa REKOM-a. Znači, sa civilnog društva mi smo prešli na politički nivo", kazala je Dautbegović-Bošnjaković.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: