BiH
0

Osim u Srebrenici, podnosilac tužbe nije dokazao da široko rasprostranjeni teški zločini predstavljaju kršenje konvencije o genocidu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Međunarodni sud pravde je zaključio da, osim u slučaju Srebrenice u julu 1995. godine, podnosilac zahtjeva nije dokazao da široko rasprostranjeni teški zločini predstavljaju kršenje Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju genocida.

Predsjednica Suda Rosalyn Higgins je kazala da Sud smatra da podnosilac nije jasno ustanovio postojanje takve namjere kod odgovorne strane, bilo na osnovu zajedničkog plana ili na osnovu događaja koji bi ukazali na konzistentno postupanje koje bi ukazivalo na postojanje takve namjere.

Međutim, zaključivši u konkretnom slučaju masakra u Srebrenici 1995. godine da je počinjeno djelo genocida, Sud će sada preći na pitanje da li se ta djela mogu pripisati odgovornoj strani.

Predsjednica Suda je zakazala kraću pauzu.

Najviša pravna instanca Ujedinjenih naroda prvi put u svojoj historiji odlučuje o tome da li će jednu državu proglasiti odgovornom za genocid. BiH je prije 14 godina podnijeLa Međunarodnom sudu pravde tužbu u kojoj se navodi da je tadašnja SR Jugoslavija, s Republikom Srpskom, izvršila genocid u Bosni i Hercegovini.