"Ko sije bijedu žanje gnjev"
0

Osim u Sarajevu, "Revolucionari" protestovali u Tuzli, Mostaru i Prijedoru

Piše: D. Brkić
Protesti u Tuzli (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Pedesetak građana Tuzle okupilo se na današnjim protestima na Sonom trgu u organizaciji Revolucionarnog pokreta u BiH.

Za razliku od Sarajeva, u Tuzli nisu uzvikivane parole, a primijećen je samo jedan transparent "Ko sije bijedu žanje gnjev", dok je jedna građanka nosila zastavu sa ljiljanima.

Na Sonom trgu nije održan govor, a nakon pola sata građani su se razišli kućama. Revolucionarni pokret BiH najavljuje nove proteste u svim većim gradovima.

Tuzlanski kanton slovi za najnezaposlenije područje u BiH sa oko 100.000 građana na birou za zapošljavanje. Međutim, ta činjenica nije nagnala nezaposlene i obespravljene radnike da na mirnim protestima iskažu svoje nezadovoljstvo.

Osim u Tuzli i Sarajevu, protesti su održani i u Prijedoru, gdje su građani izašli pred Općinu sa porukama "Lopov je lopov, provjereno" i "A šta je ostalo za nas?".

Tako su se i građani Prijedora solidarisali sa drugim gradovima širom BiH u zajedničkom izražavanju nezadovoljstva. Posebno je bila naglašena kritika lokalnih vlasti, a poruke su položene ispred zgrade gradske administracije, ali je policija demonstrante potom udaljila sa mjesta događaja, javili su nam čitatelji iz ovoga grada.

Također, kako javlja portal Bljesak, protesti su održani i na Španjolskom trgu u Mostaru, gdje su građani također na sličan način kao u ostalim gradovima izrazili svoje nezadovoljstvo. Trgom u Mostaru se, između ostalog, zaorila i pjesma 'Druže Tito, primi naške u redove partizanske'.