Nastavak lobiranja
15

Osim SPUS-a i Sindikat Univerziteta u Sarajevu podržao ostanak ministrice Bogunić

M. A.
Ministrica Zineta Bogunić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ministrica Zineta Bogunić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Nakon što su jučer predstavnici Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu iskazali svoje zahtjeve o ostanku Zinete Bogunić na poziciji ministrice obrazovanja nauke i mladih Kantona Sarajevo, danas su to uradili i predstavnici Sindikata Univerziteta u Sarajevu.
Oni ističu kako na ovaj način žele iskazati punu podršku Ministarstvu za

obrazovanje, nauku i mlade KS na čelu s ministricom Zinetom Bogunić u, kako navode, dosljednom poštivanju odredbi Kolektivnog ugovora i nesebičnom zalaganju ministrice u provođenju brojnih reformskih procesa iz oblasti visokog obrazovanja i nauke.

"Za veoma kratko vrijeme svoga mandata, ministrica Bogunić je svojim napornim radom i kreativnim rješenjima, uz nesebičnu pomoć svojih pomoćnika i saradnika, značajno unaprijedila uvjete za bavljenje nastavnim i naučnoistraživačkim radom na Univerzitetu u Sarajevu uz istovremeno poboljšanje materijalnog statusa uposlenika UNSA", saopćeno je iz navedenog sindikata.

Istakli su i to da bi ostanak Zinete Bogunić na poziciji ministrice za obrazovanje, nauku i mlade bio od nemjerljive važnosti za okončanje pravne integracije UNSA i nastavak, kako ocjenjuju, dobro započetih, a istovremeno jako složenih i zahtjevnih reformskih procesa u oblasti visokog obrazovanja i nauke koji su od posebnog interesa za razvoj Kantona Sarajevo.

"U vezi s tim, nadamo se da će se obrazovanje kao najvažniji segment društva napokon izolirati od političkog djelovanja te omogućiti daljnji rad ministrice kako bi se svi započeti reformski važni procesi uspješno realizirali. Zbog toga tražimo da se u izboru ministra za obrazovanje, nauku i mlade, odgovorni vode načelima visoke etičnosti i profesionalizma za dobrobit svih onih koji sudjeluju u nastavnom procesu (profesora, asistenata i studenata), kao i cjelokupne društvene zajednice", dodali su.

Centralni odbor Sindikata UNSA na kraju zaključuje kako smatra da bi izbor Zinete Bogunić bio odlično rješenje koje bi vodilo ka ostvarivanju zajedničkih ciljeva.