Potpisan ugovor
62

Osim KCUS-a, pacijenti iz Goražda od sutra mogu koristiti i usluge Opće bolnice u Sarajevu

E. A.
Pacijenti iz BPK Goražde od sada će zdravstvene usluge moći dobiti i u Općoj bolnici "prim.dr Abdulah Nakaš" Sarajevo.

Ugovor o međusobnim odnosima u pružanju zdravstvene zaštite potpisan je nakon višemjesečnih pregovora, a Salem Halilović, direktor kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja potvrdio je da pacijenti sa područja BPK Goražde, već od sutra u Općoj bolnici mogu koristiti sve usluge koje se pružaju i osiguranicima u Kantonu Sarajevo.

"Što se tiče obima usluga to se prije svega odnosi na oblast ortopedije, operacije kuka, urođeni deformiteti kuka kod djece, operacije na kičmi, ali i sve druge intervencije i oblasti za koje je registrovana Opća bolnica. Mislim da je širok spektar usluga za naše pacijente kojima će biti omogućeno sve što imaju osiguranici Kantona Sarajevo. Mi smo finansijsku konstrukciju zatvorili, sredstva imamo obezbjeđena i uredno ćemo izvršavati svoje obaveze", kazao je Halilović.

On je naglasio da je u pripremi i ugovor za narednu godinu te najavio da će narednih dana biti upriličena i posjeta Kliničkom centru u Tuzli kako bi se i sa tom ustanovom uspostavila saradnja prije svega za bolesti srca, obzirom da i za tim postoji potreba.

Ministar zdravstva BPK Goražde Senad Čeljo ocijenio je da je saradnja sa Općom bolnicom uspostavljena u interesu pacijenata sa područja tog kantona.

"Sada pacijent može da traži i formalno od svog ljekara uputnicu u Opću bolnicu jer nema više pravnih prepreka. Želim naglasiti da ovo nikako ne znači prestanak saradnje sa Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu koji i dalje ostaje glavna adresa za naše pacijente jer smo mi suosnivači te ustanove. Na ovaj način samo se proširuje mogućnost za pacijente da zdravstvene usluge liječenja van kantona ostvare i u Općoj bolnici. U suštini, Zakon o zdravstvenoj zaštiti omogućava pacijentu izbor ljekara, a ovim činom se taj spektar širi tako da pacijent za svoj novac treba da ima pravo izbora gdje da se liječi i da dobije najkvalitetniju i najbržu uslugu", kazao je Čeljo.

Što se tiče angažmana specijalista Opće bolnice, napomenuo je da će se to odvijati na nivou Opće bolnice i Kantonalne bolnice Goražde te da je ministarstvo i u tom segmentu spremno pružiti podršku.