Treći u nizu
56

Osim Dogana i Kabića, još jedan ministar u novoj Vladi RS-a je pravosnažno osuđen

F. H.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Novoizabrana Vlada Republike Srpske već je ostala bez dva ministra zbog toga što su u prošlosti osuđeni za krivična djela. Ipak, Dado Dogan i Dragoslav Kabić nisu jedini pravosnažno osuđeni ministri.

Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije, ostao je ministar energetike i rudarstva i u novoj Vladi Republike Srpske. Đokić je ovu dužnost obavljao i u prethodne četiri godine. Đokić je osim toga 2007. godine osuđen za prevaru tadašnjeg "Telekoma RS" na tri mjeseca zatvora.

Iako nije postojala zakonska obaveza, "otkaz" sa svojih ministarskih pozicija već su dobila dva novoizabrana ministra Dado Dogan i Dragoslav Kabić zbog toga što su ranije proglašeni krivi za učešće u saobraćajnim nesrećama.

Smjenjivanje su od strane Milorada Dodika i Radovana Viškovića obrazloženi postojanjem pravosnažnih presuda, pitanje je da li će biti jednako principijelni i u slučaju Đokića koji je puno veća "riba" u političkim vodama.

Poslanik u Narodnoj skupštini RS-a, Igor Crnadak je podsjetio na krivično djelo koje je počinio Đokić i kazao da je slučaj Dogana još jedna lažna predstava SNSD-a, a jedino što bi moglo pokazati njihovu iskrenost jeste da SP ne bude dio Vlade.

"Međutim, katastrofalna je poruka da neko ne može biti ministar u Vladi ako je napravio krivično djelo vozeći automobil, a neko drugi može biti ministar ako je krao od tadašnjeg "Telekoma“ i za to pravosnažno presuđen, što je slučaj sa predsjednikom Socijalističke partije", poručio je Crnadak.