Okrugli sto u Fojnici
0

Osigurati više sredstava za zapošljavanje boraca

FENA
U organizaciji Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata, u protekla dva dana u Fojnici je održan okrugli sto o temi "Program zapošljavanja pripadnika boračkih populacija", u čijem radu su učestvovali predstavnici resornih ministarstava, boračkih organizacija i drugih institucija.

Jedan od prijedloga koji je s ovog skupa upućen Vladi Federacije je da u budžetu za 2009. planira i objedini sredstva za finansiranje ili sufinansiranje projekata zapošljavanja boraca te zatraži da to učine i kantonalne vlade.

Po riječima predsjednika JOB "Unija veterana" Sauda Kulosmana, pritom struktura nezaposlenih boraca treba biti osnov namjenskog istraživanja tržišta radne snage i mogućnosti upošljavanja boraca putem pilot projekata, regionalnih projekata i drugih projekata zapošljavanja.

On je naveo i da treba pojačati kontrolu rada na crno te da se striktnim provođenjem kaznenih mjera sankcionira takvo ponašanje u privredi.

Naglašena je i potreba sačinjavanja jedinstvenog registra sredstava koja su do sada dodijeljena za zapošljavanje i podsticaj u zapošljavanju nezaposlenih osoba iz ove kategorije te da se ti podaci objave zajedno s rezultatima svih projekata u vezi sa zapošljavanjem i samozapošljavanjem.

Jedno od pitanja upućenih resornom federalnom ministru Zahidu Crnkiću odnosilo se na svrsishodnost mjesečne naknade za nezaposlene demobilizirane borce, koja po mnogima predstavlja prijetnju za federalni budžet.

Crnkić je naveo da je nakon revizija pri kantonalnim zavodima za zapošljavanje broj nezaposlenih demobiliziranih boraca s oko 87.000 na početku godine smanjen na 61.912.

On kaže da se radi samo o prijelaznom rješenju i da nije cilj da se demobilizirani borci pasiviziraju i da se od njih prave neradnici.