Međunarodni dan djeteta
0

Osigurati više pažnje i medijskog prostora za prava djece

FENA
Konferencija "Mediji i djeca", organizirana povodom 20. novembra - Međunarodnog dana djeteta, okupila je na Vlašiću više od 40 novinara iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine.

Uz diskusiju s predstavnicima institucija i organizacija angažovanih na promociji prava djeteta, novinari su dobili priliku da razmijene iskustva i da predlože kako za prava djeteta osigurati više pažnje i medijskog prostora.

  • Zadovoljstvo mi je vidjeti ovako mnogo učesnika na konferenciji i znati da ovako velik broj ljudi učestvuje u promociji socijalne inkluzije za djecu te da su voljni doprinijeti ovom projektu, istakla je šefica Odjela za društveni razvoj, civilno društvo i državni zavod za statistiku Delegacije Evropske unije u BiH Natalia Dianiskova.

Na skupu je rečeno da su programi printanih ili elektronskih medija više orijentirani na dnevnoinformativne događaje te da ima jako malo tematskih priloga.

  • Ovakve teme bi trebalo više potencirati u medijima, postavljajući prava pitanja da bi se dobili pravi odgovori, rekao je novinar BH Radija 1 Mirsad Bajtarević.

U sklopu konferencije svečano su dodijeljene nagrade za najbolji novinarski rad o pravima djeteta koje su organizirali Medijske inicijative Sarajevo i UNICEF BiH.

U kategoriji štampe prvu nagradu osvojio je tekst Aide Tipura "Teža suza od nemara nego napada", u kategoriji televizije prilog Tatjane Mizdrak i Nikole Marića "Grnčarska radionica", pobjedu u kategoriji web rada odnijela je Branka Radević s tekstom "Mjedenica: Šta će biti s našom djecom kada ode doktorica Nirvana", a prvu nagradu u kategoriji radija dobio je prilog "Dolina dječijih suza".

Konferencija je dio projekta "Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH" koji UNICEF realizira uz podršku Evropske unije, norveške vlade i Odjela vlade Velike Britanije za međunarodni razvoj, te u suradnji s nadležnim institucijama na državnom, entitetskom i lokalnom nivou.

Cilj je unaprijediti sistem socijalne zaštite i inkluzije djece i porodice tako da usluge iz sektora zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite, budu dostupne svakom djetetu u BiH, saopćeno je iz UNICEF-a.