{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osigurati ravnopravnu zastupljenost spolova u sastavu CIK-a BiH

F
11.5.2012. u 10:55
4
1
Osigurati ravnopravnu zastupljenost spolova u sastavu CIK-a BiH
4
Osigurati ravnopravnu zastupljenost spolova u sastavu CIK-a BiH
Foto: Arhiv/Klix.ba
Agencija za ravnopravnost spolova (ARS) BiH pozvala je nadležne institucije da, prilikom izbora i imenovanja članova Centralne izborne komisije (CIK) BiH, poštuju odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova BiH i Izbornog zakona BiH, koje se odnose na ravnopravnu zastupljenost spolova u sastavu CiK-a BiH.
Povodom Javnog konkursa za izbor i imenovanje članova CIK-a BiH, koji je objavljen u "Službenom glasniku BiH", Agencija je uputila pismo Kolegiju Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i Komisiji za izbor i imenovanje članova CIK-a BiH.

"Podsjećamo Komisiju na obavezu poštivanja Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH, te obavezu osiguravanja ravnopravne zastupljenosti osoba oba spola koja je utvrđena Izbornim zakonom BiH, prema kojem će sastav CIK-a, u pravilu, odražavati ravnopravnu zastupljenost spolova", kaže se u pismu Agencije za ravnopranost spolova BiH.

U strukturi CIK-a BiH trenutno je izabrana jedna osoba ženskog spola, te šest osoba muškog spola, čime se osobe ženskog spola nalaze u neravnopravnom položaju, saopćeno je iz Agencija za ravnopravnost spolova BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: