BiH
4

Osigurati ravnopravnu zastupljenost spolova u sastavu CIK-a BiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Agencija za ravnopravnost spolova (ARS) BiH pozvala je nadležne institucije da, prilikom izbora i imenovanja članova Centralne izborne komisije (CIK) BiH, poštuju odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova BiH i Izbornog zakona BiH, koje se odnose na ravnopravnu zastupljenost spolova u sastavu CiK-a BiH.

Povodom Javnog konkursa za izbor i imenovanje članova CIK-a BiH, koji je objavljen u "Službenom glasniku BiH", Agencija je uputila pismo Kolegiju Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i Komisiji za izbor i imenovanje članova CIK-a BiH.

"Podsjećamo Komisiju na obavezu poštivanja Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH, te obavezu osiguravanja ravnopravne zastupljenosti osoba oba spola koja je utvrđena Izbornim zakonom BiH, prema kojem će sastav CIK-a, u pravilu, odražavati ravnopravnu zastupljenost spolova", kaže se u pismu Agencije za ravnopranost spolova BiH.

U strukturi CIK-a BiH trenutno je izabrana jedna osoba ženskog spola, te šest osoba muškog spola, čime se osobe ženskog spola nalaze u neravnopravnom položaju, saopćeno je iz Agencija za ravnopravnost spolova BiH.