Raffi Gregorian
0

Osigurati punu provedbu Zakona o ombudsmanu BiH

FENA
Vršilac dužnosti visokog predstavnika Raffi Gregorian danas se susreo s troje ombudsmana BiH za ljudska prava - Ivom Bradvicom, Jasminkom Džumhur i Ljubomirom Santićem koje je Parlamentarna skupština BiH imenovala u decembru 2008. godine.

“Pitanja ljudskih prava su od izuzetnog značaja i stoga je svrha moje današnje posjete da direktno članovima ove ključne institucije čestitam i izrazim podršku OHR-a uredu ombudsmana BiH i njegovom radu”, rekao je Gregorian.

Funkcionalnost Institucije ombudsmana BiH je postpristupni uvjet Vijeća Evrope za BiH, dok je završetak spajanja državnih i entitetskih institucija ombudsmana također i kratkoročni prioritet evropskog partnerstva.

Vršilac dužnosti visokog predstavnika apelira na nadležne bh. organe vlasti da preduzmu sve preostale korake potrebne da bi se osigurala puna provedba Zakona o ombudsmanu BiH iz 2006. godine i spajanje državne i entitetskih institucija, uključujući prijenos sredstava i dokumentacije na Instituciju ombudsmana BiH.

Spajanje je obustavljeno dok Republika Srpska ne usvoji neophodne prijelazne propise. V.d. visoki predstavnik je rekao ombudsmanima da vjeruje da će brojne osobe koje u Narodnoj skupštini Republike Srpske podržavaju ljudska prava uspjeti konačno usvojiti prijelazne propise, koji su odavno trebali biti usvojeni.

Vršilac dužnosti visokog predstavnika je izrazio stav da vlasti u BiH ne samo da uredu ombudsmana trebaju osigurati regulatorne uvjete i potrebna finansijska sredstva kako bi taj ured bio istinski neovisno tijelo koje štiti ljudska prava nego i osigurati da preporuke Institucije ombudsmana BiH u vezi s kršenjima ljudskih prava budu u potpunosti ispoštovane te da se postupa u skladu s njima, saopćeno je iz OHR-a.