FBiH
0

Osigurati mjesto u zatvoru za 415 slobodnih kriminalaca

FENA
U Federaciji Bosne i Hercegovine u proceduri je izrada novog zakona o izvršenju krivičnih sankcija, a dogovorena je i hitna izmjena podzakonskih akata koji se odnose na pravila o upućivanju osuđenika na izdržavanje kazni.

Bit će razmotrena i eventualna izmjena Krivičnog zakona.

Cilj je prevencija kriminala i učinkovitija kaznena politika, što sve treba da rezultira unapređenjem sigurnosti građana.

To je rečeno danas u Sarajevu na pres-konferenciji nakon sastanka koji je federalni premijer Mustafa Mujezinović održao s velikim brojem sagovornika iz Vlade, sudova i tužilaštava, policije te s odgovornim ljudima u kazneno-popravnim zavodima nakon učestalih ubistava i kriminala te pogoršanja sigurnosne situacije posebno u Sarajevu.

S obzirom na to da samo u ovom gradu slobodno šeta 415 osuđenih kriminalaca jer Federacija u ovom trenutku nema riješeno pitanje zatvorskog sistema, dogovoreno je hitno preduzimanje mjera za osiguranje novih mjesta da bi osuđeni bili upućeni na izdržavanje kazni, rekao je na pres-konferenciji Ismet Trumić, sekretar Federalne vlade koji se u ovoj prilici obratio novinarima uime premijera Mujezinovića.

Do kraja godine treba pripremati nove kapacitete u domovima za maloljetne prijestupnike, rečeno je također i što prije osigurati novac za upošljavanje odgajatelja i drugog osoblja u tim ustanovama.

Ismet Trumić je naglasio da će biti sagledana mogućnost uvođenja takozvanog društveno korisnog rada za osuđenike s manjim kaznama te za neku vrstu "kućnog zatvora" za određenu kategoriju kažnjenika.

Ukratko, dogovorena je mogućnost izmjene svih zakonskih propisa, uključujući eventualnu izmjenu federalnog Zakona o krivičnom postupku i seta zakona o nadležnostima policije, da bi se prvenstveno postigla prevencija kriminala, a onda odgovarajuće represivne mjere, poruka je federalnog minsitra pravde Feliksa Vidovića.

To podrazumijeva i nastavak reforme pravosuđa čiji je cilj neovisnost sudskih i tužilačkih organa, kazao je predsjednik Općinskog suda u Sarajevu Goran Salihović, također učesnik današnjeg skupa.

Univerzitetski profesor Borislav Petrović podsjetio je da su povod za sastanak s premijerom nedavno ubistvo mladog Amara Mistrića u Sarajevu, ali i druga ubistva i neredi i dodao da vlasti treba novčano da podrže stručno istraživanje o uzrocima i karakteristikama ovih pojava.

Po riječima federalnog ministra unutrašnjih poslova Muhidina Alića, podržana je inicijativa za donošenje federalnog zakona koji se odnosi na držanje i nošenje oružja, što je trenutno materija iz kantonalne nadležnosti, a prema mnogim mišljenjima, najbolje bi bilo urediti je na nivou države Bosne i Hercegovine.