BiH
0

Osigurati jednake uvjete za osnovce u Čapljini

FENA
Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke oštro osuđuje svaki oblik segregacije u školama i zahtijeva hitne intervencije svih nadležnih vlasti, kantonalnih i općinskih, radi osiguranja jednakih uvjeta za školovanje sve djece u FBiH.

U povodu nedavnih zbivanja u Čapljini u toku kojih 170 učenika bošnjačke i srpske nacionalnosti iz OŠ "Čapljina", koji rade po nastavnom planu i programu koji se izvodi na bosanskom jeziku, moraju napustiti zgradu srednje škole u kojoj su pohađali nastavu i preseliti se u Đački dom u Čapljini, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke iznosi jasan i odlučan stav da se djeca u Federaciji BiH trebaju odgajati i obrazovati zajedno, u integriranim multikulturalnim školama.

Iz ovog ministarstva navode da su na samom početku nastajanja ovih nesporazuma federalna ministrica Meliha Alić i predstavnici Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke posjetili Čapljinu i održali hitan sastanak s općinskim vlastima te predstavnicima Ministarstva obrazovanja Hercegovačko-neretvanskog kantona i rukovodstvom škole u kojoj su nastali problemi.

Cilj sastanka je bio da se pronađu adekvatna rješenja za školovanje čapljinskih osnovaca.

  • I tada, kao i sada, stav Ministarstva je bio jasan i odlučan, sva djeca moraju imati iste uvjete za školovanje. Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je spremno uložiti finansijska sredstva u proširenje smještajnih kapaciteta postojeće škole da bi se ti uvjeti i ostvarili, kaže se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.