{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osigurano 458.000 KM za poboljšanje životnih uvjeta na lokalnom nivou

F
26.7.2007. u 15:23
0
0
Osigurano 458.000 KM za poboljšanje životnih uvjeta na lokalnom nivou
0
Osigurano 458.000 KM za poboljšanje životnih uvjeta na lokalnom nivou
Predstavnici petnaest bh. nevladinih organizacija, odabranih nakon apliciranja na javni poziv objavljen u aprilu, danas su u Sarajevu potpisali ugovore u sklopu treće faze projekta SUTRA - PLOD (Support to Results-based Approach - Partnership for Local Development/ Podrška pristupu orijentiranom prema rezulatima - Partnerstvo za lokalni razvoj), koji implementira UNDP (Razvojni program UN-a).
Putem ovog projekta osigurano je 458.000 KM, namijenjenih poboljšanju životnih uvjeta u lokalnim zajednicama.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Christine McNab, koja je uime ove organizacije potpisala spomenute ugovore, istaknula je značaj uključivanja lokalnih zajednica i nevladinog sektora u realiziranje projekata koji su u funkciji stvaranja boljih uvjeta za život bh. građana.

"Povratka nema bez pune socijalne reintegracije i ekonomske održivosti", kazala je McNab, obraćajući se predstavnicima nevladinih organizacija supotpisnika ugovora.

Projektom SUTRA - PLOD podržano je jačanje lokalnih kapaciteta u različitim oblastima na području općina-partnera, a koji se tiču mladih, povratnika, obrazovanja, hendikepiranih osoba, ekologije...

Trećom fazom Projekta obuhvaćene su općine Drvar, Grahovo, Šipovo, Bosanski Brod, Derventa, Doboj, Vlasenica, Goražde, Zvornik, Travnik i Grad Mostar.

Na javni poziv odazvalo se 57 nevladinih organizacija iz BiH koje su UNDP-u uputile isti broj projektnih prijedloga, nakon čega je u saradnji s partnerskim općinama izvšena selekcija i odabrano 15 organizacija.

SUTRA - PLOD projekt zajednički je poduhvat UNDP-a, Evropske unije (EU) i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u saradnji s entitetskim resornim ministarstvima, Brčko-Distriktom i Fondom za povratak BiH.

Projekt implementira UNDP, a finansiraju EU (četiri miliona eura), bh. vlasti putem Fonda za povratak BiH (dva miliona eura), UNDP (200.000 eura), UNHCR (256.000 eura i općine-partneri (596.000 eura), što iznosi 7,025 miliona eura.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: