BiH
0

Osigurano 458.000 KM za poboljšanje životnih uvjeta na lokalnom nivou

FENA
Predstavnici petnaest bh. nevladinih organizacija, odabranih nakon apliciranja na javni poziv objavljen u aprilu, danas su u Sarajevu potpisali ugovore u sklopu treće faze projekta SUTRA - PLOD (Support to Results-based Approach - Partnership for Local Development/ Podrška pristupu orijentiranom prema rezulatima - Partnerstvo za lokalni razvoj), koji implementira UNDP (Razvojni program UN-a).

Putem ovog projekta osigurano je 458.000 KM, namijenjenih poboljšanju životnih uvjeta u lokalnim zajednicama.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Christine McNab, koja je uime ove organizacije potpisala spomenute ugovore, istaknula je značaj uključivanja lokalnih zajednica i nevladinog sektora u realiziranje projekata koji su u funkciji stvaranja boljih uvjeta za život bh. građana.

"Povratka nema bez pune socijalne reintegracije i ekonomske održivosti", kazala je McNab, obraćajući se predstavnicima nevladinih organizacija supotpisnika ugovora.

Projektom SUTRA - PLOD podržano je jačanje lokalnih kapaciteta u različitim oblastima na području općina-partnera, a koji se tiču mladih, povratnika, obrazovanja, hendikepiranih osoba, ekologije...

Trećom fazom Projekta obuhvaćene su općine Drvar, Grahovo, Šipovo, Bosanski Brod, Derventa, Doboj, Vlasenica, Goražde, Zvornik, Travnik i Grad Mostar.

Na javni poziv odazvalo se 57 nevladinih organizacija iz BiH koje su UNDP-u uputile isti broj projektnih prijedloga, nakon čega je u saradnji s partnerskim općinama izvšena selekcija i odabrano 15 organizacija.

SUTRA - PLOD projekt zajednički je poduhvat UNDP-a, Evropske unije (EU) i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u saradnji s entitetskim resornim ministarstvima, Brčko-Distriktom i Fondom za povratak BiH.

Projekt implementira UNDP, a finansiraju EU (četiri miliona eura), bh. vlasti putem Fonda za povratak BiH (dva miliona eura), UNDP (200.000 eura), UNHCR (256.000 eura i općine-partneri (596.000 eura), što iznosi 7,025 miliona eura.