BiH
91

Osigurano 300.000 KM za obdanište u zgradi ŽIŠ-a u Buća Potoku

Klix.ba
Ovogodišnji budžet Općine Novi Grad Sarajevo veći je za blizu četiri miliona konvertibilnih maraka u odnosu na planirani, tako da ukupna budžetska sredstva za 2016. godinu iznose 39.768.000 konvertibilnih maraka.

Rebalans budžeta usvojen je na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Novi Grad Sarajevo, a njime su osigurana sredstva za izgradnju obdaništa u zgradi ŽIŠ-a u Buća Potoku i druge kapitalne projekte.

"Općina će adaptirati prostor za dvije odgojne grupe i prilagoditi ga potrebama vrtića, a Javna ustanova 'Djeca Sarajeva' i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kanton Sarajevo osigurat će kadar i sredstva za materijalne troškove neophodne za funkcionisanje vrtića", izjavio je Emir Dedović, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za finansije i zajedničke poslove, ističući da će se ovim projektom osigurati prostor za boravak mališana iz naselja s desne strane Općine.

Za izgradnju obdaništa osigurano je 300.000 KM i odmah će se krenuti u proceduru javne nabavke, kako bi se radovi završili do septembra i djeca upisala u tu predškolsku ustanovu.

Kada je u pitanju predškolski odgoj, Dedović je kazao da će u ovoj godini početi i obnova vrtića "Vjeverica" na Alipašinom Polju, jednom od najvećih novogradskih naselja, a koje nema dječiji vrtić. Objekat neće biti u cijelosti završen ove godine, ali će se uraditi grubi građevinski radovi i pokrivanje objekta, a njegova adaptacija bit će nastavljena u narednom periodu.

Pored toga, dio sredstava usmjeren je u dovršetak škole u Dobroševićima. Osigurano je oko 270.000 KM sredstava za nabavku opreme i dovršetak radova kako bi se škola stavila u funkciju. Također, obezbijeđena su dodatna sredstva za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže, među kojima je i izgradnja oborinske kanalizacione mreže u ulici Prnjavorska na Aneksu, kao i za druge projekte koji će doprinijeti ljepšem i ugodnijem ambijentu za življenje stanovnika ove gradske općine.

Vijeće je usvojilo i Izvještaj o realizaciji Programa rada Općinskog vijeća za prvih šest mjeseci ove godine. Usvojen je i prijedlog Odluke o dodjeli sredstava iz budžeta Općine u svrhu održivog povratka u 2016. godini, kao i Nacrt odluke o obavljanju poslovne djelatnosti na području Novog Grada. Vijećnicima su date na znanje i informacija o stanju sigurnosti i aktivnostima Treće PU za prvu polovinu godine, zatim informacija o stanju vodovodnog i kanalizacionog sistema na području Novog Grada, te informacija o legalizaciji objekata izgrađenih bez odobrenja za građenje.